Активісти ГО «Сокиряни-Відродження» ініціюють запровадження бюджету участі в Сокирянській ОТГ
Безымянный

Загалом, механізм громадського бюджету запроваджується в Україні нещодавно і без законодавчого закріплення. Проте вже зараз напрацьована практика, яка може бути застосована органами місцевого самоврядування для запровадження громадських бюджетів участі у своїх містах. Зокрема, у більшості міст, які запровадили громадські бюджети, визначені детальні процедури ініціювання, розгляду, голосування та виконання громадського бюджету. У всіх 24 обласних центрах ухвалені рішення, які запроваджують громадський бюджет. Запрацювали подібні ініціативи вже і в сусідніх Новодністровську та Могилів-Подільському.

Відтак, що таке громадський бюджет або бюджет участі, і які його позитиви? Бюджет участі  – це частина кошторису, в даному випадку Сокирянської ОТГ, з якої обов’язково фінансуються проекти і пропозиції, подані безпосередньо громадянами. Порядок подання та відбору проектів визначається окремими рішеннями органу місцевого самоврядування у Положенні «Про громадський бюджет». Впровадження такого механізму дасть можливість залучити місцевих жителів до вирішення  проблем  громади та ефективно використовувати кошти шляхом фінансування тих проектів, які отримали підтримку  населення.

Тож активісти громадської організації «Сокиряни-Відродження» закликають всіх мешканців Сокирян і Коболчина підтримати електронну петицію про запровадження громадського бюджету, зареєстровану нещодавно на офіційному сайті Сокирянської міської ради. Для того щоб ініціатива була винесена на розгляд депутатів місцевої ради за неї мають проголосувати не менше ніж 200 осіб упродовж 30 календарних днів.

Щоб підтримати електронну петицію необхідно авторизуватись у електронному кабінеті посадової особи за посиланням https://sokyryanska-gromada.gov.ua/petition/569/   .