Активно і цікаво пишеться історія Сокирянщини
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Про історію нашого краю, Сокирянщини, повідують вже чимало книг, нарисів та оповідань. Маємо у літературній скарбничці розповіді про Вашківці, Романківці, Сокиряни, Новодністровськ… На часі – книга про мальовничі Гвіздівці, працьовитих жителів села, його культуру та традиції.

Ми вже повідомляли, що Кучерявий та Мандзяк підготували історичний нарис, що розповідає про минуле, сьогодення та майбутні плани.

Книга «Гвіздівці: Шляхами століть» – це авторський некомерційний гуманітарно-просвітительський проект. Мета авторів – привернути увагу аматорів і професійних дослідників до всебічного вивчення минулого й сьогодення як села Гвіздівці, так і всієї Сокирянщини та Північної Бессарабії вцілому.

Автори мають намір більшу частину накладу безкоштовно передати в школи, бібліотеки Сокирянського району, а також гвіздовецькій сільраді для презентаційних цілей тощо.  Безумовно, якась кількість книжок теж  безкоштовно буде передана людям, які допомогли зібрати матеріал для книги, надали іншу допомогу в її написанні і підготовці до друку.

 

Текст книги вже написано. Використано численні друковані й архівні джерела, усні розповіді та спогади жителів села. І, оглядаючись на проведені дослідження, оцінюючи готовий матеріал, сподіваємося, що книга про село Гвіздівці значно поширить знання про багатовікову історію населеного пункту, а інформація, почерпнута із неї, наблизить до більшого розуміння історичних процесів, які істотно впливали на життя далеких предків і більш близьких – прадідів, дідів та батьків.

Звичайно, у багатьох виникає запитання: «Коли вже побачимо книгу про Гвіздівці?».

На жаль, на цей час у нас немає конкретної відповіді. І причина цьому банальна для нашого часу – немає грошей!

Тож, якщо серед наших слухачів та читачів є люди, яким не байдужа доля проекту «Гвіздівці: Шляхами століть» і можуть надати фінансову допомогу, звертайтеся до авторів, або ж перераховуйте кошти на банківський рахунок.

Реквізити наступні:

рахунок 29244825509100 у ПАТ «Приватбанк», МФО 305299, ОКПО отримувача 14360570, ОКПО банка 14360570. Поповнення картрахунку 5168755502117795 (внесок на видання книги «Гвіздівці»).

Існує попередня договірна домовленість на підготовку до друку і друк книги з видавництвом «Арт-економі». Обсяг книги — біля 600 сторінок (з ілюстраціями). Від того, яку кількість коштів буде спрямовано на видавництво, залежатиме тираж, якість паперу, на якому буде друкуватися книга, колір ілюстрацій, а також якою буде обкладинка – твердою або м’якою.

 

У селі створено ініціативну групу з забезпечення видання книги, до якої увійшли:

  • Бойко Лідія Василівна – пенсіонерка (колишній вчитель), тел. (+38) 067-714-35-57,
  • Куцька Руслана Євгеніївна – завідуюча сільською бібліотекою, тел. (+38) 096-722-74-16,
  • Грушецька Віра Василівна – працівник пошти, тел. (+38) 097-953-44-84.

 

Депутат районної ради Бойко Олексій Сергійович також звернувся за підтримкою у видавництві книги до голови Сокирянської РДА Бескупського Петра Петровича.