Атестувалися вихователі ЗДО № 1 «Веселка»

26 березня у святково прибраній залі ЗДО №1 «Веселка» м. Сокиряни педагоги зібралися за захід «Серця об’єднані любов’ю!», присвячений праці колег, які, крок за кроком упродовж 5 років, йшли до важливої події – атестації.

Як зазначила на початку підсумкового засідання атестаційної комісії директор садочка Герасимчук Т.В., значення атестації величезне: вона підвищує статус педагогічної професії, стимулює діяльність педагога до поповнення свого досвіду. Атестація – це підсумок професійної майстерності вихователя, демонстрація найкращих професійних умінь, це новий етап на шляху до підняття авторитету серед колег, дітей і батьків, змога проявити свої здібності. Але атестація – це і свято великої, щедрої, доброї душі вихователя, свято його творчості.

Вихователі Тамара Миколаївна Кривчанська (середня група) та Ірина Пилипівна Звєрєва (ІІ молодша група) протягом вересня 2020 р. – березня 2021 р. демонстрували свої досягнення членам атестаційної комісії: проводили відкриті заняття, виховані заходи, які відрізнялися змістовністю, оригінальністю, творчим підходом, вмілим використанням елементів інтерактивного, розвиваючого, особистісно – орієнтованого навчання.

Члени атестаційної комісії в період підготовки до атестації вивчали форми та методи їх професійної діяльності, підвищення фахової компетентності та загальної культури: проводили співбесіди, анкетування, консультації, фахові тести, відвідували відкриті заняття, здійснювали контроль за самоосвітою та  виконанням навчальних програм педагогами, за веденням ними ділової документації, підтримували їх прагнення до професійного зростання, допомагали кожному з них реалізувати на практиці наукові надбання, інноваційні технології, розкрити фахові здібності.

Підсумкове засідання атестаційної комісії  дошкільного закладу проведено відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту» та «Типового положення про атестацію педагогічних працівників України», згідно з перспективним планом і у визначені законом терміни.

Педагоги, що атестувалися, підготували мультимедіа-презентації досвіду роботи за останні 5 років, виставки атестаційних матеріалів, продемонстрували свої педагогічні знахідки: дидактичні  посібники та методичні збірки, ігри та  розробки конспектів занять, розваг з дітьми, матеріали консультацій з батьками.

Навчальна та ігрова діяльність, вирішення проблемних ситуацій поєднувалися в досвіді роботи Кривчанської Т.М. з проблемою: «Розвиток логіко-математичного мислення через використання технології інтегрованих дидактичних модулів».

Звєрєва І.П. працювала над проблемою «Розкриття ролі театру у формування соціально-комунікативних умінь дітей дошкільного віку, які необхідні майбутньому першокласнику – учню Нової української школи», у своїй діяльності активно застосовувала інноваційні форми роботи з дітьми.

Зі словами привітань звернулися до вихователів колеги та діти середньої й другої молодшої груп. Лунали вірші, сердечні вітання, щирі побажання… Зала переповнилася ніжними почуттями поваги, любові, сердечності,  добра і навіть непідробними сльозами радості… Адже діти принесли у своїх серцях зерна, які вихователі груп засівали своїми руками день в день, з року в рік… Педагоги отримали  в дарунок квіти, святкові кульки з побажаннями, пам’ятні  сувеніри та незабутні враження, за що щиро дякували і дітям, і батьківським комітетам.

Вихователь – завжди творець, інакше не може бути. Педагогічна праця, як жодна інша, потребує органічного єднання професіоналізму та високих душевних якостей. Саме їх презентували Тамара Миколаївна та Ірина Пилипівна під час імпровізованого інтегрованого заняття на тему: «Вихователь все на світі зможе!» у другій частині святкової програми, майстерно виконуючи ролі акторів, психологів, співаків, художників, поетів. Вони добирали потрібні рими до запропонованих вихователем-методистом Плінгей В.М.  рядків; відгадували мелодії і наспівували куплети пісень, запропонованих музичним керівником Маковійчук С.Л. в конкурсі «Відгадай мелодію»; тішили присутніх неймовірною пластикою у конкурсах пантоміми; вигадували оригінальні, цікаві, несподівані відповіді під час гри «Незакінчені речення»; співали коломийки про життя педагогів-дошкільників; відтворювали фломастерами на папері враження про роботу та свої заповітні мрії; розв’язували каверзні завдання-головоломки і навіть перевтілювалися у провісників, аби виголосити милі ворожіння-передбачення своїм колегам на майбутнє.

Члени атестаційної комісії одноголосно ухвалили шляхом відкритого голосування відповідні рішення: Кривчанська Т.М. і Звєрєва І.П. відповідають раніше присвоєним категоріям. Прийнято рішення порушити клопотання перед комісією 2 рівня про присвоєння кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» Кривчанській Т.М.

Виховательська доля – омріяна доля!

Тож не будемо скаржитись на скруту і болі…

На труднощі нашого з вами буття…

Виховательська доля – це наше життя!

Виховательська доля – маленькі діти.

Виховательська доля – це будні і квіти.

Це пошук підходів, поразки й удачі,

Це завжди – здивовані очі дитячі.

Дорогі вихователі! Нехай ніколи не згасає у ваших серцях та душах палкий вогонь творчого натхнення, любові до своєї справи, до дітей. Нехай примножаться ваші успіхи та удачі!

Бажаємо вам, дорогі колеги, творчих успіхів на святій і нелегкій педагогічній ниві, талановитих дітей і вдячних батьків. Нехай в оселях ваших завжди панує світло і злагода, в серцях – добро, в помислах – мудрість, у засіках – достаток, а нелегка педагогічна нива колоситься рясним урожаєм людської вдячності!

Від імені колективу ЗДО №1 «Веселка» –

вихователь-методист Валентина Плінгей