Білоусівка у бібліомаршрутах

Село Білоусівка належить до тих сіл, про яке розповідають, що можна прожити ціле життя, але й так до кінця й не знатимеш усього .Історія Білоусівки  — це одна із сторінок історії нашої Вітчизни.

Моє село  відрізняється з поміж інших сіл Сокирянського району своїм вигідним географічним розташуванням. Неподалік села проходить дорога республіканського значення до обласного центру м. Чернівці та західних областей України. Селом пролягає  автомагістраль до столиці України – міста Києва.

Вперше у літописах Білоусівка згадується у 1447 році під назвою «Билосовци». Проте, перші поселенці з’явилися тут ще далеко до нашої ери, про що свідчать пам’ятки археології.

На околицях села виявлено залишки поселення Трипільської культури (ІІІ тисячоліття до н. е.), городище доби раннього заліза (І тисячоліття до н. е.), поселення Черняхівської культури (ІІ – VI століття н. е.) та курганний могильник (ІІ тисячоліття до н. е.). За матеріальною культурою всі знахідки (кам’яні сокири рубила, наконечники стріл і списів та інші вироби з каменю та заліза ), що підтверджуються археологією, є слов’янськими пам’ятками. Це є свідченням того, що тут жили споріднені слов’янські племена-тиверці.

Пам’яткою архітектури XVIII століття є дерев`яна Дмитрівська козацька церква, яка віднесена до категорії пам’яток національного значення. Дзвіниця Дмитріівської церкви є також унікальною пам`яткою архітектури XIX століття.

Білоусівка так як із Біла Криниця Липовани, Сокиряни та Грубна –  буковинські поселення, де з кінця XVIII століття проживають російські старовіри,  або, як прийнято казати на Бессарабії – «кацапи». Старообрядники здавна живуть на північній околиці села. Вони мають свою історію, культуру та культову споруду – Свято-Миколаївську старообрядницьку церкву, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення.

У 2009 році завдяки спонсорській допомозі уродженки села Феодосії Гуляєвої церква була капітально відремонтована.

Приємно радує жителів та гостей села нова Дмитріївська церква, яка розташована у центрі села. Будівництво її розпочалося у 1912 році. Та через різні причини (світові війни, окупація краю боярською Румунією, політика радянської влади) тільки в 1990 році будівництво було завершене.  8 листопада 1990року, на свято Дмитрія Солунського, церква була урочисто відкрита.

За роки незалежності село газифіковано, асфальтовано центральні дороги, побудовано нові будинки. Великою подією для жителів села стало завершення у 2006 році добудови школи.

У серпні 2013 року відбулось урочисте відкриття реконструйованого стадіону. За активної підтримки та сприяння районної влади сільський стадіон став сучасним спортивним об’єктом.

Гордістю кожного села є  його люди. Життя людини оцінюється по тому, що вона зуміла чи встигла зробити, що вона лишила по собі. Хочеться розповісти про тих односельчан, які внесли вагомий вклад у розвиток села, чиї прізвища, золотими літерами вписані в історію Білоусівки. Це – Михайло Цуркан, заслужений юрист України, Почесний громадянин Сокирянського району та села Білоусівка; Іван Злий, заслужений працівник сільського господарства України, почесний громадянин села Білоусівка; Петро Злий, заслужений працівник ветеринарної служби України; Феодосія Гуляєва, меценат і спонсор багатьох добрих справ у селі.

З великою пошаною білоусівчани відносяться до Пилипа Степанятова – директора школи з 1977 по 2010 роки, Анастасії Дроган – відмінника народної освіти, Геооргія Губки – священника, Марії Козак – секретаря сільської ради з 1976 по 2006 роки, Галини Соловей, майстра народного мистецтва. Вони також пишаються, що коріння талановитої співачки Аліни Гросу саме із села Білоусівка.

Білоусівка – чарівний куточок краю, який потопає в зелені садів. Село багате на красивих душею, працьовитих і щирих людей, які доброзичливо відносяться до матінки – землі, яка їм дає роботу, життя…

Туристи та гості села можуть відвідати сучасні магазини та кафе, в яких є широкий вибір українських страв та продуктів, поласувати запашними яблуками, грушами та сливами на місцевому ринку.

8 листопада 2017 року на  свято Дмитрія Солунського білоусівчани відзначатимуть 570 річницю першої літописної згадки про село. Тож сьогодні я бажаю рідному селу процвітання, гарної долі кожній родині та миру на українській землі!

 Надія Маленька,

завідуюча бібліотекою с. Білоусівка