Болдашев лишається мером, поки що?

Блискавично розгораються події у Новодністровську. За крутими віражами у міській раді не встигають, можливо і самі депутати. Адже на позачергову сесію з 26 їх з’явилось лише 20. Якби вони знали, що там буде..

Як повідомляє сайт Новодністровськ інфо 17 листопада відбулася 22 позачергова сесія, порядок денний якої передбачав розгляд одного питання: «Про дострокове припинення повноважень Новодністровського міського голови Анатолія Болдашева». Кворум складав 20 депутатів із 26, був присутній і міський голова, якого запросили відповідно до рішення сесії. Як і попереднього разу, сесія відбулась в актовій залі музичної школи, тому були присутніми багато мешканців міста, члени виконкому, керівники відділів міської ради, вела засідання секретар ради Наталя Кримняк.

Ініціатор винесення рішення про дострокове припинення повноважень мера міста – Василь Кордонський звернувся до депутатського корпусу із пропозицією перенести розгляд цього питання на наступну чергову сесію. А Микола Пітькін зачитав відкрите звернення до міського голови за підписом 16 народних обранців: «Депутати Новодністровської міської ради VII скликання від імені громади міста звертаються до Вас із проханням виконати свої повноваження відповідно до розділу ІІ глави 3, ст. 6 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» та прозвітувати про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами міста до 1.12.2016 року. Про дату та час проведення зустрічі просимо повідомити за 5 днів у ЗМІ». Частина депутатів висловлювали думку, що рішення про дострокове припинення повноважень потрібно приймати тільки після такого звіту і з урахуванням думки мешканців міста, які його обрали. Інші ж – наполягали на тому, що варто виконати процедуру до кінця, розглянувши рішення, заради якого, власне, і була скликана сесія.

Після першої перерви кворум пленарного засідання становив уже 14 депутатів. Відбулася досить тривала дискусія про законність підстав виносити питання на голосування, адже для дострокового припинення повноважень міського голови рішення повинно підтримати 2/3 депутатського корпусу, тобто 18 осіб. У результаті дійшли висновку: таки розпочинати процедуру таємного голосування, оскільки на сесії було зареєстровано 20 депутатів, а письмових заяв про вибуття від 6 народних обранців, які не повернулися після перерви, немає, тож вони у будь-який момент можуть з’явитися знову.

Наталя Кримняк поінформувала присутніх про перебіг подій у разі дострокового припинення повноважень міського голови. Секретар ради протягом 15 днів зобов’язаний звернутися до Верховної Ради щодо проведення позачергових виборів. Протягом 90 днів ЦВК призначає вибори міського голови і тільки після їх проведення буде можливим призначити перші вибори в об’єднаній територіальній громаді. Аналогічні випадки в Україні вже мали місце. Тож іще мінімум на півроку відтермінується процес формування громади, який і так гальмується тим, що досі не пройшов друге читання проект ЗУ «Про внесення до деяких законодавчих актів України щодо умов змін меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад».

Окрім того, Наталя Іванівна висловила думку, що в ситуації, яка склалася, винні обидві сторони, але конфронтація, котра виникла між міським головою і депутатським корпусом, підігрує тим силам, які протистояли і продовжують протистояти утворенню Новодністровської ОТГ. Тому важливо знайти спільну мову, залишити власні амбіції, не погіршувати ситуацію в місті, а також не зводити нанівець усі зусилля, які були покладені на створення нової громади.

Отже було обрано лічильну комісію у складі трьох осіб, затверджено вигляд бюлетенів, які видавалися присутнім депутатам під підпис. У результаті таємного голосування рішення про дострокове припинення повноважень міського голови Анатолія Болдашева прийняте не було: усі присутні 14 депутатів проголосували проти.

Не підтримали також і усний депутатський запит Анатолія Білоткача щодо відміни рішення попередньої сесії про висловлення недовіри міському голові.