Будьте пильні і обережні біля водойм
вода

Літо.. Зазвичай літня пора характеризується з відпочинком біля водойм, купанням та рибальством.. Це завжди йде на користь, якщо не трапляється надзвичайних пригод. Як не прикро, але саме під час літнього сезону від необережного поводження на воді гине велика кількість дітей і дорослих, з початку 2020 року для Чернівецької області цей показник становить 15 загиблих, двоє з яких  – діти.  Тож , щоб відпочинок не приніс нам небажаних проблем,  ми маємо подбати про свою безпеку, , причому заздалегідь.

Майже всі дитячі оздоровчі табори розміщені біля водойм (море, озеро, річка, штучні водойми), тому що відпочинок біля води приємний та корисний. На жаль, не всі діти вміють плавати та не завжди дотримуються правил поведінки на воді. Тому для безпеки малеча має бути під пильним наглядом дорослих, щоб не допустити виникнення надзвичайних ситуацій на воді, а якщо лихо все ж сталося,  швидко і якісно надати першу допомогу потерпілим до приїзду медичного персоналу та рятувальників.

Отже,  коли ви стали свідком,  що хтось тоне – слід швидко витягти потерпілого з води. Але робити це слід лише в тому випадку, коли ви це можете зробити, інакше існує загроза потонути разом. Якщо ви не впевнені у своїх силах , – гукайте на підмогу.                                              

                              Порядок надання домедичної допомоги!

почистіть порожнину рота і глотку утопленого від слизу, мулу та піску;
переверніть потерпілого на живіт, перегніть через своє коліно, щоб голова звисала      вниз і кілька разів надавіть на спину. Дитину просто припідніміть за ноги;
проводьте штучне дихання і зовнішній масаж серця до відновлення серцебиття і самостійного дихання;
доставте потерпілого до лікувального закладу.

Начальник Сокирянського РС

УДСНС   України у Чернівецькій області,

підполковник служби ЦЗ

Сергій СЕЛЕЗНЬОВ