Час очищення . . .

“Тому, що ми не постили, то нас прогнано з раю. 
Отже, чинім піст, щоб вернутися до нього”
(Святий Василій Великий. Про піст, І).

 

Великий піст – це підготовка християн до найголовнішого свята – Пасхи, Воскресіння Христового. Це період внутрішнього духовного очищення та вдосконалення.  Якщо пересічну людину спитати, що таке піст, більшість відповість: це – коли неможна їсти ковбаси. Але існує альтернативне визначення. Його пропонує Іоанн Златоуст: “Істинний піст є ухиляння від зла, угамування язика, відкладання гніву, приборкання похоті, припинення наклепу, брехні та клятвопорушення. Хто обмежує піст лише утриманням від їжі, той найбільше ганьбить його. Ти постуєш? Доведи мені це своїми справами. Яка користь, коли ми утримуємося від м’яса і риби, а братів своїх угризаємо і з’їдаємо?”

Сім’я завжди була оберегом тепла та духовності для людини. Найсвятіше покликання сім’ї – продовження роду.

Що може бути більш прекраснішим і більш приємнішим, ніж народження дитини? Це особлива подія в житті батьків,  всієї родини  і вона приносить в кожну сім’ю незабутні спогади.

Перший місяць весни наповнив 35 осель нашого району ніжним дитячим плачем, який приносить позитивні емоції, але водночас і стурбованість батьків, новонароджених 18 хлопчиків та 17 дівчаток, яка їхнім дітям судилася доля, в такий нелегкий час. Велика відповідальність лягла на плечі кожного з батьків, які мають виховати гідних людей.

Іменами березня стали : Артем (2), Богдан, Владислав, Григорій, Давид, Даніїл, Дмитро, Євген (2) та Євгеній, Захар, Карім, Костянтин, Мар’ян, Микола, Олексій, Роман; Аделіна, Аліна, Анастасія, Ангеліна (2), Вероніка, Владислава, Дана, Дар’я, Єва, Злата, Кіра, Мілана, Олександра (2), Софія, Стефанія.

Наймолодшими стали –  19-річний батько та 17-річна матір; найстаршими – 40-річний батько та 36-річна матір.

В шлюбі народилось – 30 дітей; відносно 4 дітей визнано батьківство та 1 матір народила малюка собі на радість.

Першою дитиною народилось – 19; другою – 14; третьою – 2.

Черговість народження дітей вказує на розсудливість батьків, які на щастя розуміють, що дитина то не іграшка, її потрібно кормити, одягати, навчати …

В пологовому відділенні Сокирянської центральної районної лікарні отримали свій перший документ у житті – 17 нових мешканців Сокирянщини.

Кохання віддає, закоханість хоче отримувати, – і в цьому їхня принципова різниця. Тому на кохання здатна далеко не кожна людина, тоді як закоханість – справа звичайна. Кохати вміє тільки той, хто здатний на самовіддачу і на самопожертву в ім’я іншого.

10 пар поєднали свої долі. Побажаємо їм, щоб їхнє почуття виявилось справжнім коханням  і вони зберегли його на все життя.

Наймолодшими нареченими стали 19 – річний юнак та 18 – річна дівчина, найстаршими – 55 – річний чоловік та 47 – річна жінка.

Вперше одружилось – 14 наречених, вдруге – 6.

Дуже часто буває, що кохання приносить нам не тільки радість і позитивні емоції, але й прикрості, розчарування, біль.

9 пар  усвідомили для себе, що не були створені одне для одного, що вони гірко помилились у своїх почуттях, які не змогли зберегти їхні сім’ї.

4 пари розірвали шлюб через відділ ДРАЦС, а 5 в судовому порядку.

Кожен з нас має цінити  будь-яку прожиту хвилину поруч з рідними, коханими, постійно просити пробачення, перед Богом та людьми, адже життя має свій початок та кінець.

Найважче, що може пережити кожен з нас – це втрата близької людини. Горе втрати, неможливо порівняти ні з чим. Найчастіше воно приходить раптово, коли його не чекають, як і для померлого так і для рідних. Не стало 65 мешканців нашого району, за яких нам залишається лише молитись, і ці молитви придадуть рідним сили пережити горе втрати, а померлим хоч маленьку, але надію на спасіння.

Отже, з чим завітала до нас весна у березні?  Народженням – 35 малюків  та 10 сімей, втратою 9 надій на сімейне щастя та 65 сердець, які перестали битись назавжди.

Підсумком  трьох прожитих місяців 2016 року стало –  народилось – 84, померло – 201, одружилось – 31, розлучилось – 31, змінили своє прізвище – 6.

Живіть кожен день, як останній. Як часто ми витрачаємо неоціненні хвилинки на пусті образи, слова,  погані вчинки, заздрощі, які нічого не варті, навіть не замислюючись над тим, що життя настільки коротке.

Любіть життя! Любіть кожну людину, яку ви зустрінете на своєму життєвому шляху, як заповів нам Бог. І ви перетворите буденність на свято душі.

 

Начальник відділу ДРАЦС

Сокирянського районного

управління юстиції

Ткач С.А.