ЧЕРНІВЦІ ТАЙМС: Останній фронт. Партія Яценюка, розгубивши рейтинг, намагається втримати контроль над своєю “вотчиною” – Буковиною
яценюк

Партія “Народний фронт” Арсенія Яценюка втратила рейтинг і впливовість, але намагається втримати контроль над Буковиною, де народився і починав кар’єру сам екс-прем’єр та його ключові соратники, пише журнал Новое Время.

Стратегічне земляцтво

Це земляцтво, не рахуючи Яценюка, який покинув пост, досі грає в Києві ключові ролі. В уряді засідає міністр юстиції й уродженець Чернівців Павло Петренко, а Ощадбанком керує колишній випускник Чернівецького університету Андрій Пишний. Та й 81-мандатною фракцією НФ – другою за чисельністю у Верховній Раді після Блоку Петра Порошенка (БПП) – керує земляк екс-прем’єра, народний депутат Максим Бурбак.

Саме ця людина контролює не лише парламентських “фронтовиків”, але й електоральну вотчину команди Яценюка – Буковину.

Область дійсно має для цієї політсили виняткове значення. Саме Буковина стала одним із тих регіонів, де на парламентських виборах 2014 року партія першого постмайданного прем’єра стала лідером електоральних симпатій: тут НФ обійшов усіх конкурентів з результатом у 31% голосів.

У голови ж фракції НФ в області не лише бізнес і контроль над найбільшим місцевим телеканалом ТВА. Пара його колишніх помічників керує держструктурами, які вирішують земельні питання в регіоні. А ще один їхній “колега” тепер керує місцевою митницею.

До недавнього часу і мером буковинської “столиці” – Чернівців – була людина, близька до Бурбака.

Така концентрація влади невипадкова – для НФ ця область стала останньою електоральною базою. Загальнонаціональний рейтинг команди Яценюка не дотягує навіть до 1%, та й персональний результат екс-прем’єра не краще – 0,8% за даними Центру Разумкова. Буковина ж, як і раніше, залишається для “фронтовиків” плацдармом для штурму парламенту у 2019-му – хоча б у мажоритарних округах.

Боротьба за Буковину

Але й тут НФ доводиться важко: 26 липня депутати Чернівецької міськради відправили на достроковий відпочинок мера міста Олексія Каспрука, креатуру Бурбака. Його місце зайняв в. о. – секретар міськради Василь Продан, голова місцевої депутатської фракції Рідне місто. А ще тимчасовий мер одружений з Оксаною Продан, заступницею голови фракції БПП у Верховній раді.

Іншими словами, пропрезидентській більшості БПП+НФ прийшов кінець. Правда, поки що лише на Буковині.

У письмовій відповіді, яку Бурбак надав НВ на запит редакції, лідер парламентських “фронтовиків” вказав: відставка мера – це реванш команди Дмитра Фірташа.

З приводу зв’язків з Фірташем в. о. мера заявив, що цього бізнесмена бачив хіба що по телевізору. А Каспрука він назвав ставлеником Бурбака.

З відставкою Каспрука стан справ для НФ у регіоні погіршився. Команда Яценюка воліла контролювати область неформально і через топ-чиновників. Тому у НФ навіть немає власної фракції в Чернівецькій міськраді. Така ж ситуація і в обласному “парламенті”.

За словами Святослава Вишинського, автора програми “Без емоцій”, що виходить на опозиційному лідеру НФ місцевому телеканалі Чернівецький промінь, Бурбак ще й втратив вплив на голову місцевої облдержадміністрації Олександра Фіщука, який колись входив до Фронту змін.

І все-таки в руках лідера фракції НФ, який і в Раду потрапив як мажоритарник від своєї малої батьківщини, залишилося достатньо важелів впливу в регіоні. Все тому, що після Майдану низка ключових посад в області дісталася його колишнім помічникам.

Христина Бердинських, “Новое время”