Чому не підписані договори? Пояснення, як то кажуть, «на пальцях» для тих, хто спекулює і вводить жителів в оману

Іноді здається, що у Сокирянській міській раді таємно працює відділ «маніпуляцій та викривлення фактів». Ні про що інакше просто думати і не можеш, коли читаєш… писанину, якою засмічують офіційний сайт територіальної громади, перетворюючи його у жовтий часопис. От і не втратили можливості «відбілити» себе перед людьми, що і так вже давно зневірилися у своїх міських обранцях, використовуючи, знову ж таки, фінансові відносини із районним бюджетом. Хоча міськрада не втрачає бажання перетворити ці розрахунки на, мабуть, вже звичні для них…ГРОШОВІ ОБОРУДКИ.

Тож уже днями на сайті Сокирянської ОТГ з’явився допис із «багатозначною» назвою «А наразі сухі факти». Невідомі автори звинувачують районне керівництво у непідписанні договорів про міжбюджетні трансферти. Тож дозволимо собі перефразувати «класика» і заявити, – сухі факти, так сухі факти!

Дійсно, окремі договори щодо передачі у вигляді субвенцій міським бюджетом районному, – не підписані. Але стосовно цього є ряд ОБ’ЄКТИВНИХ причин. Якщо коротко, то все банально просто – посадовці Сокирянської ОТГ не готові визнати, що кожного року вони систематично та цілеспрямовано не дофінансовують бюджетні установи, що надають соціально-культурні послуги жителям міста та села Коболчин.

Про причини та передумови такої ситуації ми поцікавилися у начальника фінансового управління Сокирянської РДА Ольги Дмитрівни Чорної. Вона заявляє, що вже роками виникає така проблеми, що тих сум, які передбачає міська рада для передачі зі свого бюджету районному, катастрофічно не вистачає. Особливо це стосується фінансування витрат на обслуговування жителів ОТГ у медичній сфері. В результаті – накопичуються мільйонні заборгованості. До речі, це підтверджує і аудиторський висновок нещодавньої перевірки, який констатує, що від Сокирянської ОТГ бюджетом району розрахунково недоотримано 10 мільйонів 460 тисяч гривень трансфертів, з яких 9 мільйонів 435 тисяч – за обслуговування жителів громади у райлікарні, а 1 мільйон 25 тисяч гривень – за навчання дітей в РЦТДЮ.

У зв’язку із недостатньою грошовою забезпеченістю фінансовим управлінням та районною владою були розроблені додаткові угоди, які передбачали доповнити наявні договори одним абзацом:

«Відшкодування витрат на надання відповідних послуг мешканцям Сокирянської громади здійснюється на підставі зведених розрахунків ФАКТИЧНИХ витрат…»

Це означає, що розрахунки між бюджетами проводилися би лише виключно за ті послуги, які реально отримали жителі громади. Пролікувалося 100 людей, – заплати за сотню. Потрапило, на щастя, мало жителів до лікарні, оплачуй витрати на цю кількість. І це стосується не тільки медичної галузі, а й решти установ, що надають послуги людям.

Від такого варіанту виграли б усі. До речі, за такою методикою Сокирянська міська рада співпрацює у сфері відшкодування соціальних послуг фізичним особам, де фінансування іде через Управління соціального захисту. Вашковецька ОТГ розраховується із районним бюджетом на основі договорів, що передбачають фінансування за фактично надані послуги. Чому такі двоякі стандарти у Сокирянської ОТГ? Це очевидно! Коли відшкодовують соцпослуги, то факт набагато менший, ніж заплановано, а от фінансування медичних послуг, які надаються жителям ОТГ, вимагають додаткових витрат.

Повернути те, що реально винні райбюджету у міській раді, звичайно ж, дозволити собі не можуть. Є ж набагато нагальніші проблеми, ніж медицина, чи освіта… Кладовище, наприклад, чи НЕДОстежини у парку і шкільний майданчик, точніше руїна, в яку його перетворили. Це ж вам не конкретні обрахунки медиків та освітян, а химерні перспективи, які з часом вимагають все більших і більших фінансових «ін’єкцій».

А що стосується того, чому договори на трансферти підписала начальниця фінуправління, то сама Ольга Дмитрівна пояснює це тим, що вони засвідчені її ім’ям лише тому, що вона представляє орган, який повинен перевірити точність сум та розрахунків. Але поряд з цим, це не свідчить про те, що угоди, подані міськрадою, можуть повною мірою забезпечити необхідне фінансування для жителів ОТГ.

От і «козиряють» цією темою міські чиновники, знову ж таки, перекручуючи факти та реальну картину. До слова, зараз ці додаткові угоди, які б поклали край суперечкам і заставили всіх платити за реальними рахунками, напевно, десь припадають пилюкою на столі голови ОТГ. Не підписані, вони стають основою спекуляцій, ба більше, можуть спричинити соціальну напругу та призведуть до заборгованостей по заробітній платі.

Це у своєму коментарі нашим журналістам підтверджує і голова Сокирянської РДА Ірина Антонюк. Ірина Валеріївна впевнена, що підписання цих додаткових угод, які передбачають, так би мовити, ФІНАНСУВАННЯ ЗА ФАКТОМ, стане основою прозорих розрахунків та дозволить надалі уникнути заборгованостей.

«З метою врегулювання зазначеного питання, діючи в інтересах жителів с. Коболчин та м. Сокиряни, керівники ОТГ зобов’язані підписати зазначені додаткові угоди за фактично надані послуги районними установами мешканцям громади та вжити заходів щодо їх фінансування в повному обсязі», – ще раз підкреслює очільниця Сокирянської РДА.

Підсумувати всю цю епопею можна одним висновком. Посадовці ОТГ не готові визнати те, що систематично недофінансовують ті установи, які надають послуги жителям міста та Коболчина. За роки вони звикли, що ці безчинства їм сходять з рук. Бо мали владних покровителів, тож і дозволяли собі надто багато. Але часи свавілля закінчуються. За все потрібно платити. Реальність наздожене кожного, як би не намагалися її спотворити.