Далі всі будуть заробляти чесно?

Слуги народу – представники влади і бізнесу, освоївши високі посади, дали нові старти капіталоутворенню. А тут час показати свій справжній хист у справі заробляння грошей, створення комфорту для однієї родини… Період нововведень запрацював…

Розвивається людство, розвиваються технології. І у сучасному світі інформаційного прогресу  доступ до публічних даних державних посадовців  стає таким же звичним явищем, як, до прикладу, перегляд прогнозу погоди у мережі «Інтернет». Ось і наші чиновники, піддавшись плину реформ та осучаснення державного управління, запровадили у цьому році обов’язкове електронне декларування  доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Якщо ще на початку року ця інформація була просто на слуху і мала як прихильників, так і противників, то зараз, по завершенню першого етапу декларування, вона стала просто «каменем спотикання» та лейтмотивом уже так швидко нашумілих скандалів про статки чиновників. Щодня на екранах телевізорів, радіохвилях та в Інтернеті з’являється інформація, хто і чим живе, де заробив, на чому їздить. Деякі чиновники дійсно вражають масштабом та вартістю задекларованого.

Не зважаючи на скандальність теми, варто все-таки розуміти, що електронне декларування – це ще один крок до відкритості інформації, про яку кричать звідусіль. Е-декларування – можливість чесно та відкрито показати доходи, майно та все нажите. Для когось це, звичайно,  стало шансом спростувати плітки, а для когось непередбачуваною проблемою, адже може виявитися, що не такі вже ми всі і бідні. Тому ті, хто завжди відкрито говорив про свої доходи та не приховував набутого майна , з легкістю заповнили електронні бланки…

Не залишилися осторонь нововведень і знайомі нам чиновники рідної  Північної Бессарабії. Відрадно, що  більшість подали декларації, у яких відобразили реальну картину своїх доходів.

Сусіди звернули увагу, що голова Кельменецької районної державної адміністрації Віталій Михайлович Швець разом із дружиною задекларували декілька земельних ділянок, приватний будинок, два автомобілі ВАЗ 21214 (власником обох є дружина пана Віталія) та трактор. За 2015 рік подружжя заробило майже 100 000 грн заробітної плати.

Значно більшими є статки голови Кельменецької районної ради Ілаша Віктора Миколайовича. Сімейна пара Ілашів у 2015 році отримала прибутку від підприємницької діяльності у сумі трохи більше 5 мільйонів гривень. Що стосується заробітної плати, то на основному місці роботи голова райради отримав 11 595 гривень. У власності Віктора Миколайовича також є приватний будинок, вартість якого більше 1 000 000 гривень та квартира за 300 000 гривень. Має будинок і дружина пана Ілаша, його вартість оцінюється теж шестизначною сумою. Обидві будівлі знаходяться в місті Чернівці

У зв’язку з тим, що чиновник є власником фермерського господарства «Ілаш»,  у його власності перебуває багато земельних ділянок, вартість яких не приховується, а точно вказана у декларації. Подружжя є власником кількох автомобілів, зрозуміло, що іноземних марок. Цікаво, що Ілаші банкам не довіряють, тому майже всі свої заощадження тримають, як то кажуть «на руках».

Не приховує своїх статків ще один наш сусід – голова Хотинської районної державної адміністрації Допіряк Петро Васильович. У 2014 році голова придбав своїм синам Богдану та Роману дві квартири, вартість кожної склала 754 000 гривень. У власності сімейства також є декілька житлових будинків, земельних ділянок та, як вказано у декларації чиновника, комплекс у Рукшині, який на момент придбання (2006 рік) оцінювався у 486 765 гривень.

Також пан Допіряк задекларував ноутбуки, планшет та декілька мобільних телефонів марки «Aple». Так як дружина чиновника є прихильницею хутрового одягу, то у сім’ї, напевно, вже склалася добра традиція дарувати улюбленій жінці на Новий рік (дата набуття одягу – 1 січня) теплі шубки . Загальна вартість розкішного верхнього одягу склала 54 000 гривень.

Що стосується автопарку Петра Васильовича, то у ньому налічується 2 автомобілі – Mercedes-Benz С180 та Toyota Land Cruiser 100. Має чиновник і корпоративні права, адже є співвласником Спільного українсько-російського підприємства «Чернівецький автоцентр КАМАЗ» та приватного підприємства «Пан Індик». Маючи значні статки, які рахуються на сотні тисяч в іноземній валюті, Петро Васильович Допіряк, є щедрою людиною, адже як видно із декларації, більше 380 000 доларів він позичив третім особам.

В порівнянні із головою РДА, голова Хотинської районної ради Плаксивий Олександр Васильович живе дещо скромніше. У власності чиновника  – житловий будинок, дві земельних ділянки та квартира. Із автомобілів задекларовано ВАЗ 21065 та ГАЗ 31105-581. Щодо доходів, то у 2015 році Олександр Васильович отримав 26540 гривень заробітної плати, 23211 гривень склала допомога по безробіттю та пенсія – 12587 гривень. Заощаджень у готівковій формі чи на рахунку в банку подружжя Плаксивих немає.

Показав свої доходи та статки і тимчасово виконуючий обов’язки голови Сокирянської районної державної адміністрації. Петро Петрович Бескупський має житловий будинок у Сокирянах та декілька земельних ділянок. У 2015 році, на основних місцях роботи сім’я Бескупських заробила трохи більше 100 000 гривень. Петро Петрович є власником автомобіля Skoda Oktavia Tovr. Заощаджень у готівці чи на рахунку в банку чиновник не має.

Заповнив електронну декларацію також і голова Сокирянської районної ради Василь Васильович Козак. За даними декларації, чиновник разом із дружиною є власниками двох житлових будинків та декількох земельних ділянок, в тому числі земельні паї в Грубна . Із автомобілів у декларації вказані ВАЗ 210700-20 (власник Козак В.В.), MERCEDES-BENZ SPRINTER 212, TOYOTA CAMRY та ВАЗ 21104 (право користування Козак О.Ф.), а також квадрацикл POLАRIS SPORTSMAN 800. Задекларував Василь Васильович і фірмовий годинник.

Корпоративних прав голова Сокирянської районної ради немає, натомість дружина володіє частками у статутному капіталі кількох підприємств. За основним місце роботи Василь Васильович у 2015 році отримав 98 036 гривень заробітної плати. Дружина голови райради, Олена Федорівна Козак у 2015 році одержала 347 584 гривні заробітної плати. Має сім’я Козак заощадження на рахунку у банку та у формі готівки. На двох це близько 500 000 гривень та трохи більше 100 000 доларів.

Не залишились обабіч нововведень і міські голови міст обласного підпорядкування. Очільник Новодністровська Болдашев Анатолій Іванович задекларував квартиру за 190 000 гривень, автомобіль «Шкода Фабія» та заробітну плату, яка склала 75 926 гривень. Не має міський голова ні земельних ділянок, ні житлових будинків, ні заощаджень.

Звичайно, що наведена інформація не так сильно вражає, як статки чиновників вищого щаблю. У наших земляків немає власних церков, колекцій картин, ікон та автопарків, які налічують десятки машин. Хтось живе на зарплату, а хтось займається бізнесом. Хочеться одного – щоб рівень життя людей підвищувався разом із рівнем доходів чиновників.

Перша хвиля електронного декларування пройшла, а українців до цих пір «штормить» від масштабів статків деяких чиновників. Прикро не за захмарні суми, а за те, що жити легше не стає. Тому  владні політики, які заробили свій капітал, але і зробили життя громади легшим та комфортнішим, не мають чого соромитися. Хто трудиться – той має! Але хто дійсно щось зробив, а хто приписує собі чужі труди ,  покаже час та БОГ!

З кожним днем, думаємо, все більше таких новин буде на шпальтах газет та у програмах телебачення. Поки що це – тема № 1… То ж не всім, мабуть, можна скаржитись на ЖИТТЯ…