Де людяність, толерантність і вміння вислухати одне одного ?

Таке запитання виникало щомиті під час зібрання жителів сіл  Романківці та Олексіївка і Новоолексіївка… Як можуть люди гнів виливати, агресією дошкуляти і при всіх влаштовувати бійки та розправу ? Невже фізична сила припустима у стосунках тих осіб, які іменують себе активом з громадянською позицією… Те, що в Романківцях сталися прикрі сутички і бійки підтверджене відеосюжетами і заявами громадян до поліції про нанесення тілесних ушкоджень і моральної шкоди.

Споконвіку кажуть: «Насильно милим не будеш». Неможливо нав’язати всім свою думку, особисті погляди,  власні вподобання… Особливо це неприпустимо в тому випадку,  коли ти займаєш керівну, виборну посаду. Саме на насильство перетворилося так зване «добровільне» об’єднання громади сіл Олексіївка та Новоолексіївка із громадою села Романківці.

Вже стало традицією те, що у нашому Сокирянському районі долю тисяч жителів вирішує, так звана, сотня «потрібних» людей. Яскравим прикладом цього стали громадські слухання, які відбулися 2 серпня у Романківцях. Все б добре, але якась неправильна статистична вибірка вийшла у керівників сіл… Чому майбутнє тисячної громади вирішували близько 150 жителів?

Те,  що творилося в залі під час слухань,  демократичним цивілізованим заходом  назвати важко. Ті, хто думає не в «правильному» руслі, піддалися шквалу негативу, криків та образ. Інакшу, альтернативну думку навіть не хотіли вислухати. Підготовка населення до громадських слухань пройшла «на ура», організатори «молодці». Таке налаштування населення та промивка мізків вимагає чимало сил та часу.

Та чому не врахували думку жителів села Новоолексіївка? Адже на попередніх зборах, що пройшли у селі напередодні, громадяни проголосували проти об’єднання із Романківцями. Та, на жаль, у Романківцях їх вислухати не хотіли.

Поведінка деяких присутніх на слуханні неприємно вразила. Невихованість, відсутність культури та такту, невміння слухати оточуючих, неповага та агресивність – такими словами можна охарактеризувати «активістів» сіл Романківці та Олексіївка. Ворожнеча та нецензурна лексика набули небачених масштабів.

На щастя, ясний розум залишився у депутатів Романківецької сільської ради. Адже проголосувати правильно і на користь своїх виборців в умовах такого важкого психологічного і, навіть, фізичного тиску просто нереально. Тому більшість народних обранців утрималися під час голосування про об’єднання сіл, обґрунтовуючи це тим, що трохи більше ста осіб – це не більшість громади, і що брати на себе таку відповідальність – гріх перед людьми. Одним із депутатів було запропоновано провести референдум серед жителів Романківців, Олексівки та Новоолексівки для того, щоб знати точну картину та бажання громадян.

Сусід пішов проти сусіда, родич проти родича, а істину так ніхто і не зрозумів… Хто б з ким не об’єднувався, нам всім все одно жити разом. Нас пов’язують дружні, сімейні, професійні зв’язки. І тим часом, коли хтось переслідує власні інтереси та піклується про себе, люди стали ворогами. Ті,  хто колись сидів за одним столом, тепер паплюжать один одного. Питання: заради чого? Децентралізація – це не зло, зло – це ті люди,  які намагаються її проводити «по-своєму», ті,  які своєю поведінкою наклали клеймо недовіри та відвернули людей, надали реформі в очах громадян негативного забарвлення. Тому і не дивно, що агресія та лайка – це зброя в руках людей, яким задурили голови…