День 75-ї мирної весни Сокирянщини

Весна 1944 принесла довгоочікувану волю в наш край. Яскравіше зацвіли квіти і сонце ласкаво зігріло усіх. Ці вікопомні події – наша нетлінна історія, про яку згадали під час традиційних заходів влади і громадськості у райцентрі.

Традиційно сьогодні відбулися заходи з нагоди відзначення 75-ої річниці визволення Сокирянщини від фашистських загарбників. Це не лише спогади про героїчну і водночас трагічну сторінку нашої складної і суперечливої історії, це ще одна доречна нагода для того, щоб усвідомити важливість миру і злагоди на нашій землі. Адже сьогодні, як ніколи, ми розуміємо зміст слова мир та з нетерпінням чекаємо його.

Визволення Чернівецької області розпочалося із нашого району. Першим селом, звільненим 22 березня 1944 року, стала Василівка. В цей же день було звільнено Волошкове. Завершилися бої на території нашого краю визволенням Вашківців – 27 березня. Звільнення  Сокирянщини тривало всього шість днів. Але на вівтар перемоги поклали своє життя 62 воїни, які сплять вічним сном під важкою брилою Братської могили…

Урочиста мить – покладання квітів до Братської могили, пам’ятника загиблим воїнам-односельцям та схилені голови в скорботному поклоні перед пам’яттю тих, хто мужньо захищав рідну землю. Поклонитися воїнам – визволителям прийшли ветерани Великої Вітчизняної війни, представники влади, трудових колективів, військовослужбовці та громадськість.

Тож схиляємо голови в скорботному поклоні перед пам’яттю тих, хто мужньо захищав рідну землю.