З учасників АТО лише вашківчанин та родина одного сокирянця, поки що, можуть отримати земельні ділянки

Одним із засобів компенсації учасникам антитерористичної операції  завданої шкоди,  держава  запровадила виділення бійцям земельних наділів. З червня 2014 року за підтримки Уряду України розпочалося  забезпечення земельними ділянками учасників АТО. Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному статтею 118 Земельного кодексу України.

Відтак Держземагентство України нещодавно прозвітувало, що його органами на місцях проводиться  активний розгляд заяв учасників АТО на виділення земельних ділянок. На жаль, Чернівеччина у цьому напрямку роботи – далеко не з перших. За даними Державного агентства земельних ресурсів, в Україні зареєстровано 12061 заява учасників АТО на отримання земельних ділянок. Щодо них прийнято 5113 рішень про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою.

За увесь період проведення заходів із надання земельних ділянок учасникам АТО традиційно першою залишається Львівська область – 936 ділянок площею 132,05 гектара. Серед лідерів також Вінницька область – 706 ділянок площею 168,72 га, Волинська область – 490 ділянок площею 256,74 га. та Чернігівська область – 469 ділянок площею 264,96 га. А от Буковина пасе задніх.

Не краща ситуація і на Сокирянщині. Нерідко захисники залишаються ні з чим, і мотивація доволі проста – немає землі. От і не спішать солдати письмово звертатись до органів місцевого самоврядування та Держземагентства. Відтак за ввесь період забезпечення земельними ділянками  за межами населених пунктів надійшла лише одна заява від учасника АТО з Вашківців. Вона задоволена і надано дозвіл на виготовлення документації для отримання у власність земельної ділянки розміром 2 га.

Повноваження надання у власність земельних часток учасникам АТО в межах населених пунктів належать органам місцевого самоврядування.  Відтак досконало не відомо, хто з бійців вже отримав землю, а кому з різних причин відмовили. Як повідомили у Сокирянській районній державній адміністрації – Сокирянська міська рада лише в останні дні листопада надала дозвіл на розробку проекту землеустрою учаснику АТО Руслану Базю та його родині, хоча звернення від нього зареєстровано було ще 19 вересня 2014 року. А ще вісім заяв знаходяться на розгляді.

У той час на черговій п’ятдесятій сесії Сокирянської міської ради вже затверджено проекти із землеустрою та передані у власність жителям міста, які далеко не учасники АТО, для ведення особистого селянського господарства 10 земельних ділянок, розміром від 0,10 до 0,50 га. в основному у власність передано земельні ділянки в урочищі «станція Сокиряни», а також в урочищах «Аеродром», «Заріччя», «Ферма»  та у центральній частині міста на території колишнього РТП.

Тож, коли захисники вітчизни з Сокирянщини заслужать належного ставлення та поваги? А громада зрозуміє, як цілим родинам роздані, як у відомому творі, великі масиви земель, їдеш, їдеш : «Чия земля – прізвище відоме…»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

+ 7 = 15