ДНІСТРОВСЬКА ГЕС НА ВАРТІ ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕГІОНУ ТА ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПАВОДКІВ
-max – копія

Гідрологічний режим Дністра в літній період є досить специфічним, непередбачуваним і складним з точки зору управління водними ресурсами, оскільки в цей період можуть спостерігатися як катастрофічні паводки, так і тривале маловоддя. Для попередження таких негативних явищ Дністровське водосховище та ГЕС постійно на сторожі.

Гідрологічний режим Дністра на території України в літній період поточного року був більш менш стабільним. Максимальні витрати паводку сягали – 952 м3/с (на 23.07.21), а мінімальні витрати 78 м3/с ( на 23.08.21).

Гарантуючи стабільне водозабезпечення для населення та промисловості, середньодобові витрати води протягом літнього періоду через Дністровський гідровузол становили в межах 110 – 521 м3/с. При цьому рівень води у водосховищі коливався в межах 117,84 – 119.53 м БС.

Хочемо зауважити, що на головній сторінці офіційного сайту компанія Укргідроенерго регулярно висвітлює щодобові гідрологічні характеристики, а саме – витрати через турбіни та рівень води у верхніх б’єфах гідроспоруд.

Нагадаємо, що до Дня Незалежності України на одному з найважливіших інфраструктурних об’єктів України – Дністровській ГАЕС – відбувся пуск гідроагрегату № 4 у генераторному режимі. Ця подія має велике значення для Об’єднаної енергетичної системи країни, до якої додано нові маневрові потужності.

Будівництво Дністровської ГАЕС є невід’ємною складовою частиною Енергетичної стратегії держави до 2035 року. Згідно з проєктом станція складатиметься із 7-ми гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт у насосному, що виводить її на перше місце у Європі та шосте у світі. Завершення будівництва станції даватиме суттєвий економічний, екологічний та соціальний ефект.

Пресслужба Укргідроенерго