До Сокирянської лікарні прибула киснева станція

10 лютого, важлива та вкрай потрібна киснева станція була доставлена до Сокирянської лікарні. Як уже повідомлялось раніше, на початку грудня 2020 року Сокирянським міським головою Василем Козаком було досягнуто домовленості з товариством «МАС Сістемз» про постачання модульної кисневої станції.

«Питання забезпечення кисневими балонами досить актуальне і, як свідчить практика, складне. Багато пацієнтів під час хвороби COVID-19 страждають від кисневого голодування. Оскільки потребу в кисневих резервуарах мають всі лікувальні заклади держави – виникає дефіцит» – пояснює Василь Козак. «Спеціальні машини щоденно постачали ємкості з киснем для стаціонарних відділень медичної установи. Коли машина не змогла вчасно приїхати – ми зрозуміли, що проблему потрібно вирішувати іншим шляхом» – додає він. Відтак, було вирішено встановити станцію, яка цілодобово вироблятиме кисень для потреб лікарні.

За словами директора Сокирянської лікарні Олександра Андрійчука, в період масової госпіталізації хворих з коронавірусом, на добу медичною установою використовується 65 балонів кисню, на місяць – більше 1000. Потужність придбаної станції, при роботі 24 години на добу, складає 120 балонів кисню.

Вартість такого вкрай необхідного обладнання становить понад 3 мільйони гривень. «Кошти на придбання кисневої станції виділив Кабінет Міністрів України. Ми в числі перших, хто подав заявку на їх отримання» – зауважує міський голова Василь Козак. «Не зважаючи на те, що кошти були перераховані пізніше, ніж зазначалось в домовленостях, підприємство-постачальник надало кисневий генератор вчасно» – додає Василь Васильович.

До складу надважливого обладнання входить блочно-модульне машинне відділення, генератор кисню абсорбційного типу, блок фільтрації кисню, висушувач повітря, фільтр, повітряний компресор та система управління, а також контрольно-вимірювальна апаратура. Окрім того, до установки вмонтовано систему управління зі спеціальним програмним забезпеченням, яке дає змогу управляти обладнанням, в тому числі і через віддалений доступ, візуалізує робочі параметри, а також повідомляє про помилки у роботі системи та аварії.

Наразі, медики очікують фахівців, які забезпечать запуск генераторної станції.