До уваги агровиробників та бджолярів! На території громади діє робоча комісія з обстеження пасік
333

Бджільництво – одна із галузей сільського господарства, яка приносить не тільки продукт бджільництва – мед, для власного споживання, а й служить для розвитку власної справи. Зазначимо, що за останні кілька років Україна демонструвала найвищу динаміку експорту меду серед усіх країн-експортерів.

Відтак, звертаємо увагу агровиробників та бджолярів Сокирянщини, що набрав чинності наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України «Про деякі питання у сфері бджільництва». Відповідно до якого, запроваджено важливі для галузі бджільництва, нові підходи (норми) щодо реєстрації пасік та їх переміщення, видачі ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку, попередження та встановлення фактів масового отруєння бджіл, інформування аграріями про застосування пестицидів та агрохімікатів, визначено завдання та повноваження постійних комісій, запроваджено єдиний типовий Акт встановлення факту отруєння бджіл.

З повним змістом Наказу можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0280-21#Text

Відтак, з метою виявлення та встановлення факту отруєння бджіл на території Сокирянської громади створено постійно діючу робочу комісію з обстеження пасік, яка здійснюватиме огляд на предмет наявності правовстановлюючих документів на них та факту отруєння засобами захисту рослин. У разі відсутності таких документів – будуть складені відповідні акти.

Зазначимо, що Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики представив напрями державної підтримки сільгоспвиробників у 2021 році, де передбачені бюджетні дотації за наявні бджолосім’ї. Цьогоріч заплановано охопити дотаціями 1,5 мільйона бджолосімей.

Право на отримання дотацій мають власники зареєстрованих пасік від 10 до 300 бджолиних сімей. Документи необхідно подати до 1 жовтня 2021 року до органу місцевого самоврядування.