ДО УВАГИ ЖИТЕЛІВ СОКИРЯНЩИНИ! В сусідньому смт. Нова Ушиця Хмельницької області зафіксовано випадок африканської чуми свиней

Сьогодні в райдержадміністрації відбулося екстрене позачергове засідання районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії під головуванням т.в.о. голови райдержадміністрації Петра Бескупського.

Як повідомив в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Сокирянському районі І. Чорнокожа 07.11.2016 року в смт. Нова Ушиця Хмельницької області загинули свині, результати досліджень в лабораторії м. Києва підтвердили наявність вірусу африканської чуми свиней. Наразі в Сокирянському районі ситуація стабільна і контрольована, випадків захворювання свиней на АЧС не зафіксовано.

Та, як зауважив голова державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Петро Бескупський територія району лише за 40 кілометрів від місця виявлення збудника хвороби, тож негайно мають бути вжиті вичерпні заходи щодо недопущення занесення вірусу африканської чуми свиней на Сокирянщину. Має бути також посилено контроль за перевезенням тварин, сировини та продукції тваринного походження на території району та за його межі без супровідних ветеринарних документів та ідентифікаційних номерів, особливо через встановлений ветеринарний пункт в м. Новодністровськ.

Рішенням комісії зобов’язано органи місцевого самоврядування населених пунктів району вжити заходів щодо дотримання необхідних правил облаштування і утримання діючих худобомогильників та біотермічних ям, посилити контроль за роботою сільськогосподарських підприємств в частині забезпечення ними належних умов утримання, годівлі та догляду за тваринами з дотриманням ветеринарно-санітарних норм, проведення охоронних заходів (огородження території господарств), переведення господарств на закритий режим роботи. Належить також посилити державний ветеренарно – санітарний контроль за реалізацією на ринках свиней не ідентифікованих та без супровідних ветеринарних документів.  Осіб, винних у невиконанні вимог ветеринарного законодавства України притягнути до передбаченої ним відповідальності.

Задля попередження спалаху епідемії в засобах масової інформації має бути розгорнута роз’яснювальна кампанія. Також, з метою оперативного вжиття заходів, здійснення об’їзду господарств населених пунктів району вирішено надати з резервних фондів району паливно – мастильні матеріали.