Ефективне лісогосподарювання для сталого розвитку: Лісова опікунська рада (FSC) провела другий тренінг для лісових господарств

Представники підприємств лісового господарства продовжують навчатись практичній реалізації FSC® національного стандарту системи ведення лісового господарства для України завдяки тренінгам, організованим FSC Україна. Відбувся вже другий із низки запланованих тренінгів, присвячений розробленню та виконанню плану ведення господарства задля збалансованого управління лісами.

Лісова опікунська рада (FSC) в Україні провела другий тренінг з практичної реалізації FSC національного стандарту системи ведення лісового господарства для України. Тренінг був присвячений вимогам принципів 4, 5 і 7 стандарту та охопив широке коло питань, важливих для розуміння структури плану ведення господарства, його змістовного наповнення, процесів оновлення та перегляду. Невиснажливість використання як деревинних, так і недеревинних лісових ресурсів займає ключове місце як у відповідальному плануванні, так і у практиці ведення господарства. Це і визначило ще одну складову навчального тренінгу.

Складовою тренінгу було ознайомлення із теоретичними та практичними підходами до забезпечення участі зацікавлених сторін у плануванні та провадженні ведення господарства. Це дозволило учасникам отримати відповідні знання та навички задля забезпечення прозорості та відкритості лісової сертифікації. На тренінгу також були розглянуті права місцевих громад та засоби налагодження з ними ефективної взаємодії, що визначено FSC національним стандартом. Отримані знання сприятимуть зменшенню соціальної напруги стосовно лісів та лісогосподарської діяльності.

Участь у заході взяли представники 20 підприємств лісового господарства. Різноманітні тренінгові форми та методи представлення теоретичного й практичного матеріалу, використання реальних кейсів та обмін досвідом між учасниками з різних куточків України є запорукою отримання ними компетенцій, важливих для забезпечення відповідального ведення лісового господарства.

Павло Кравець, директор FSC Україна зазначив, що зміна ціннісних орієнтирів учасників суттєво впливатиме на практичну діяльність лісгоспів та отримання ними широкого спектра позитивних екологічних, економічних та соціальних ефектів. «Керуючись FSC-поглядом на функціонування підприємства, учасники надалі зможуть застосувати адаптивний підхід для формування плану ведення господарства. Отримані під час тренінгу навички щодо мінімізації негативних впливів господарської діяльності підприємств сприятимуть сталому використанню лісових ресурсів, збереженню та відновленню лісів», — прокоментував Павло Кравець, директор FSC Україна.

Forest Stewardship Council® (FSC®) — міжнародна неурядова організація, діяльність якої спрямована на підтримку екологічно та соціально відповідального управління лісами й забезпечення невиснажливого використання лісових ресурсів. Тобто знак FSC на деревині або на зробленому з неї товарі — показник того, що продукцію виготовляють з деревини з лісу, в якому ведуть відповідальне лісове господарство. На сьогодні FSC представлена у 82 країнах. Загальна площа FSC сертифікованих лісів складає 225,2 млн га. Розвиток FSC сертифікації в Україні триває понад 20 років. Станом на травень 2021 року в Україні сертифіковано 4,4 млн га лісів та видано 129 сертифікатів системи ведення лісового господарства. Лісопромисловий бізнес охоплений 404 сертифікатами ланцюга постачання.