Енергомодернізація житла – крок до енергетичної незалежності держави

На цьому було акцентовано увагу в ході наради т.в.о. голови районної державної адміністрації Петра Бескупського з керівниками відповідних структурних підрозділів райдержадміністрації. Учасниками наради обговорено стан реалізації на території району програми державної підтримки населення до переходу на альтернативне опалення, впровадження енергоефективних заходів з утеплення приміщень будинків.

Як уже повідомлялось раніше Програма передбачає  відшкодування 20% тіла кредиту, отриманого громадянами в ПАТ «Ощадбанк», на придбання твердопаливних та електричних котлів. Якщо купувати матеріали для утеплення житла програмою передбачена 30% компенсація – для фізичних осіб, 40 % – для ОСББ та ЖБК. Варто зазначити, що громадянам, які отримують субсидії, держава відшкодовує 70% вартості придбаного котла чи енергозберігаючих матеріалів.

За умовами кредитування ПАТ «Ощадбанк», кредит надається у гривнях на термін до 36 місяців за ставкою 24,5% річних. Обов’язковий власний внесок клієнта – 10% вартості котла. Мінімальна сума кредиту для фізичних осіб – 1 тисяча гривень, максимальна – до 50 тис. грн. Кредит надається протягом 1-2 днів. Погашення кредиту відбувається рівними щомісячними платежами, а також, за бажанням клієнта,можливе дострокове погашення (без сплати додаткових комісій).

За інформацією профільних відділів райдержадміністрації за січень-липень поточного року 72 жителі району взяли понад 1 мільйон 240 тисяч гривень на утеплення житла. При цьому найбільше коштів залучено на придбання енергозберігаючих матеріалів.

Як зазначив т.в.о. голови райдержадміністрації Петро Бескупський впровадження енергоефективних заходів наразі є досить актуальним та необхідним. Відтак, П.Бескупський доручив відповідним профільним службам більш детально роз’яснити населенню принципи та механізми реалізації програми, її переваги з тим аби забезпечити залучення до кредитування якомога ширшого кола людей, зменшити споживання газу та відповідно суми коштів, необхідних на оплату за використання енергоносіїв,  мінімізувати енергетичну залежність держави.

Сокирянська районна державна адміністрація