Фахівці Сокирянського лісгоспу дбають про порядок та охорону лісових угідь за допомогою сучасної техніки

Одним із основних завдань державної лісової охорони є захист лісу від  різного роду порушень. Так склалося, що жителі нашого краю – не завжди дотримуються правил поводження у лісі та дозволяють собі, навіть не підозрюючи того, скоювати ряд правопорушень у сфері лісового законодавства. Зокрема, це – незаконна рубка дерев, розведення вогнища в лісових масивах та багато інших. На жаль, завдають шкоди лісовим масивам не лише браконьєри та незаконні лісоруби. Найбільш «активними» є, так звані «господарі», що взяли собі за звичку вивозити сміття до лісу, особливо перед Пасхою. Про цю проблему не так часто говорять, однак її масштаби лісівники називають по-справжньому загрозливими. За кожне з цих правопорушень передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

В ДП «Сокирянське лісове господарство» створена та працює рейдова бригада державної лісової охорони, яка здійснює свою діяльність на території двох адміністративних районів області та має матеріально- технічне забезпечення, яке відповідає всім вимогам європейського законодавства. Зокрема, всі лісові угіддя облаштовані фотопастками, які фіксують усі рухи в зоні своєї роботи та через супутниковий зв’язок відправляють дані на сервер держлісгоспу.

Тож рейдова бригада може вчасно відреагувати у разі підозри про вчинення лісопорушення, перевіривши фото- та відеодокази, оглянути окремі території за допомогою спецавтомобіля, що обладнаний засобами фото та відео фіксації, GPS навігатором. Також всі працівники державної лісової охорони забезпечені засобами радіозв’язку, а для патрулювання важкодоступних масивів використовується високоякісний квадрокоптер «Фантом – 4»

Провідний міжрайонний мисливствознавець

ДП «Сокирянське лісове господарство»

Максим Ворона