Голова Держлісагентства схвалив роботу сокирянських лісівників

«Сокирянський держлісгосп цілком можна ставити у приклад іншим лісгоспам країни», – таку високу оцінку роботі буковинського лісогосподарського підприємства дав заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар під час своєї нещодавньої робочої поїздки у Чернівецьку область.

Володимир Налькович оглянув, зокрема, Ломачинецьке лісництво, яке зосередило у своїй діяльності увесь спектр лісогосподарських робіт (вирощування сіянців лісових культур, лісовідновлення, заготівлю деревини), аж до утримання вольєру, створення лісового музею для еколого-просвітницької роботи та реалізації за доступними цінами широкого спектру продукції побічного користування через спеціалізований магазин «Лісовичок».

Посадковий матеріал для лісовідновлення вирощують у розсаднику лісництва. Окрім основних лісоутворюючих культур, якими ломачинецькі лісівники заліснюють ділянки держлісфонду, створюючи високопродуктивні ліси, тут зростають саджанці 40 видів декоративних рослин. «Ми реалізовуємо населенню туї та ялівці різних форм і видів, ялину блакитну, жимолость, самшит, спіреї, каштани, форзиції, – розповідає лісничий Ломачинецького лісництва Андрій Маковійчук. – Але наша головна мета полягає у охороні та примноженні лісових ресурсів, забезпеченні їх безперервного, раціонального, невиснажливого використання». Активно розвивають у Ломачинецькому лісництві побічне користування лісом. З лісових дарів виготовлять і пропонують до продажу ягідні соки та джеми, грибну консервацію, цілющі трав’яні суміші. «Уся наша продукція екологічно чиста, а тому не тільки смачна, але й помічна», – каже господиня «Лісовичка» Наталя Михайлівна Ткач.

Мед на полицях різних сортів – з власної пасіки лісництва.

Заманлива окраса Ломачинецького лісництва – його вольєри для тварин та птахів. В одному зростають дикі кабани, звідки їх потім випускають у дикі умови для збагачення лісової фауни. Другий – для оленів та косуль, поруч з якими, через огорожу, на розкішних літніх травостоях пасуться коні, що допомагають лісівникам трелювати тонкомірну деревину з місць прочищення та прорідження лісових ділянок.

Є ще вольєр для фазанів та екзотичних страусів.

У Іванківецькому лісництві Сокирянського держлісгоспу голова Держлісагентства ознайомився з роботою місцевого розсадника, де на 22 гектарах на відкритому грунті і у теплицях за допомогою найновіших технологій вирощують лісоутворюючі деревні породи, а також 60 видів декоративно-посадкового матеріалу, у тому числі із закритою кореневоюсистемою, що гарантує стовідсоткову приживлюваність сіянців.

«Буковина – унікальна область, де є і високогірні ліси у Карпатах, і рівнинні понад Дністром як на Сокирянщині. Державне завдання з охорони та відтворення лісів буковинські лісівники успішно виконують», – зазначив начальник Чернівецького обласного управління лісомисливського господарства Віктор Сахнюк у розмові з головою Держлісагентства України Володимиром Бондарем.

 

На фото: заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар разом з начальником Чернівецького обласного управління лісомисливського господарства Віктором Сахнюком, директором ДП «Сокирянське ЛГ» Василем Гончаром та головою Сокиряньскої РДА Петром Бескупським оглядають виробничі підрозділи Сокирянського лісгоспу.

 

Фото прес-служби ДАЛРУ

Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ