Хто і чому спекулює на майні громади? (ФОТО+ДОКУМЕНТИ)

Сокирянське районне кооперативно-державне будівельно-вантажне об’єднання “Райагробуд” підприємство, яке фактично давно мало припинити своє існування. Його майно кожен , хто міг потихеньку розтягував , забиваючи цвях у домовину колись потужного підприємства. Однак ,коли залишки матеріальної бази депутати передали громаді, бажаючі нажитись підняли справжню істерику.

Сьогодні достеменно невідомо , скільки техніки та нерухомості було на балансі Сокирянського будівельного об’єднання «Райагробуд». Уціліли лише документи, що були подані до Сокирянської районної ради перед співзасновництвом  цією фірмою вже комунального підприємства «Райагробуд».

Відтак все по черзі.

На початку 2008  року ситуація на Сокирянському районному кооперативно-державному об’єднанні “Райагробуд” стала критичною – тривалий час не було замовлень по виконанню робіт, борги зростали з геометричною прогресією, а майно безслідно зникало. До того ж , пішов з життя його керівник Павло Харабара. Відтак, після чисельних звернень з метою вивчення стану фінансово-господарської діяльності та інвентаризації наявного ще майна підприємства Сокирянською районною радою була створена робоча група. Після аналізу наявних активів було визначено їх перелік та залишкову вартість в розмірі 201 тис. 990 грн.

Вже в липні  цього ж року керівник Сокирянського районного КДБВО “Райагробуд” Олександр Тацій звернувся до Сокирянської районної ради з проханням прийняти у спільну власність територіальних громад міста і сіл району  все рухоме та нерухоме майно, що належить  колективу підприємства. Долучивши при цьому протокол зборів колективу, перелік майна, яке пропонувалось для передачі і список активів, які вже за твердженням керівника були на той час незаконно відчужені. Втім , до переліку за дивних причин не потрапили слюсарний цех, розчинно-бетонний вузол, трансформатор і 28-квартирний житловий будинок, які раніше були описані депутатами райради.

На зборах члени трудового колективу також просили райраду погасити існуючу заборгованість, сприяти поверненню незаконно відчуженого майна та працевлаштуванню співробітників, які не досягли пенсійного віку.

20 серпня 2008 року Сокирянська районна рада на черговому пленарному засіданні вирішила прийняти у спільну власність територіальних громад сіл і міста району, а відтак на баланс комунального підприємства під тотожною назвою майно «Райагробуду». У зв’язку з реорганізацією шляхом приєднання кооперативно-державного «Райагробуду» комунальне підприємство стало правонаступником, тобто набуло у власність як боргові зобов’язання , так і активи попередника. Відповідно до вимог діючого законодавства , Приєднання є одним із видів реорганізації юридичної особи, унаслідок якої юридична особа, що приєднується, припиняється. Водночас все майно, права та обов’язки переходять до правонаступника – особи, до якої вона приєднується. Тобто кооперативно-державний «Райагробуд» підлягав ліквідації у 2008 році.

Втім ще у 2009 році Сокирянська міська рада підтверджує право приватної власності на три нежитлових будівлі по вул.Гастело за номерами 40-А, 40-Б та 40-В Сокирянському міжгосподарському кооперативно-державному об’єднаю «Райагробуд».

17 вересня 2008 року комісія здійснила прийом передачу частини вище згадуваного майна  на залишкову вартість 62 тис. 259 тис.грн., яке прийняв  в оперативне управління тодішній керівник КП «Райагробуд» Віктор Загродський. У 2008, а не 2017 перейшло у комунальну власність адміністративне приміщення, автомобільні гаражі (кількість не вказана), приміщення вагової, пожежний резервуар, водонапірна башта, приміщення прохідної, автомобіль-заправник ГАЗ 5201, два автокрани, силовий трансформатор, криниця і кам’яна огорожа.

Як засвідчують архівні документи частина засновників, напевне, та яка виявила бажання, працевлаштувалась у комунальному підприємстві. Як зазначено у штатному розписі у 2008 році  чисельних працюючих становила 9 одиниць.

Згодом Віктора Загродського на посаді директора КП «Райагробуд» змінив Борис Швець, який приклав максимум зусиль для остаточного знищення комунальної структури, яка могла б виконувати замовлення по ремонту і будівництву об’єктів на Сокирянщині. З 2016 року комунальне підприємство «Райагробуд» не здійснювало діяльність, а його очільник у категоричній формі відмовся  звітувати про роботу та забезпечувати збереження комунального майна. Відтак керівництво районної ради неодноразово повідомляло правоохоронні органи про дані факти та просило встановити винних осіб.

Зважаючи на критичний стан збереження комунального майна депутати Сокирянської районної ради на черговому пленарному засіданні прийняли рішення реалізувати на відкритих торгах хоча б те що залишилось. Так на інтернет-аукціонах, про що уклало договір з державним підприємством «СЕТАМ», Сокирянською районною радою було реалізовано вагову, столярний цех та  пилораму, від приватизації до районного бюджету надійшло 223 тис. грн.. (стан цих об’єктів на фото ви можете переглянути нижче)

Реалізовувалось також на торгах і адміністративне приміщення колишнього підприємства за 377 тис. грн… Так як бажаючого отримати його у власність не знайшлось депутати Сокирянської районної ради перевели це приміщення у житлову нерухомість та надали під службове жило чотирьом молодим родинам лікарів, які вже розпочали ремонт та незабаром планують справити новосілля.

Чи є  кримінал у діях керівництва Сокирянської районної ради, досліджувати правоохоронцям, однак відколи збереження комунального майна, наповнення районної скарбниці і вирішення соціальних проблем молодих спеціалістів підпадає під норми Карного кодексу нам невідомо.

Є в цій давній історії і ще одна цікава деталь, або ж постать. Інвентаризацією, реорганізацією та оформленням документів у 2008 році займався радник голови Сокирянської районної ради з правових питань  такий собі Володимир Чорний. Це спритний молодик, який встиг же «наслідити» під час роботи в органах внутрішніх справ у ВПУ, райраді,  подейкують доклав чимало зусиль щоб частина майна, або ж коштів виручених від його реалізації осіла в кишенях юриста. Одне з привласнених приміщень і досі знаходиться у користуванні Володимира. Як стверджують мешканці 28-квартирного будинку, що у центрі Сокирян по вул. Перемоги, їх спільне майно – «колясочну» він обладнав під офіс і надає в оренду. Скоріш за все, він мав бажання і підзаробити на тому, що залишилось, втім цього разу – урвалося. Тож і приклав руку до нещодавніх подій. До того ж, Олександр Тацій відкрито стверджує, що особисто не готував звернення ні до Президента, ні до суду.