Хто і де лікує наших громадян, куди дівають кошти Сокирянської ЦРЛ Новодністровськ та Сокирянська ОТГ?
6027b8a4b13aae6ef456aefacd0626b3

Як завершити бюджетний рік без заборгованості у галузі охорони здоров’я та як будуть надаватися медичні послуги в наступному 2019 році, про це йшлося під час наради в райдержадміністрації за участі першого заступника голови райдержадміністрації Андрія Маркевича, голови районної ради Василя Козака, керівників закладів медицини, фінансистів.

Як зазначалося уже вкотре, проблеми надання медичних послуг центральною районною лікарнею жителям регіону, в тому числі ОТГ та м. Новодністровськ, з року в рік залишаються невирішеними. І через недофінансування галузі вцілому, і через нераціональний розподіл медичної субвенції для надання вторинної допомоги населенню Сокирянського району та жителям м. Новодністровськ.  Впродовж багатьох років лише терапевтичне відділення  функціонує у міській Новодністровській лікарні, проте медична субвенція для надання вторинної медичної допомоги повністю  перераховувалася в Новодністровськ. На даний час в місті працює Новодністровський ЦПМСД, лікарня перебуває в стадії ліквідації, проте субвенція, розрахована на цілий 2018 рік, так і  залишається в Новодністровську, а допомога пацієнтам  в хірургічному, пологовому, гінекологічному, неврологічному, соматичному, інфекційному  надається Сокирянською ЦРЛ без відшкодування з державного бюджету. Мало того, через несвоєчасне звернення пацієнтів до профільних відділень районної лікарні (багато лікуються амбулаторно в сімейних лікарів Новодністровського ЦПМСД), часом ускладнюється стан хворого, а це, в свою чергу, знижує показники районного медичного закладу та опускає в рейтингу діяльності закладів охорони здоров’я області.

За 10 місяців цього року  на лікування хворих  м. Новодністровськ  витрачено  1 млн.737,3 тис. грн., проведено 2795  ліжко/дні, близько 14,0 тис амбулаторних відвідувань хворими, а ще – видатки на енергоносії, продукти харчування тощо. Тож, згідно  розрахунків, враховуючи коефіцієнт росту, очікувані видатки на 2019 рік складають близько 2 млн. 340, 4 тисяч гривень. Ситуацію ускладнює і відсторонена позиція Сокирянської ОТГ щодо співфінансування  видатків лікарні, а також те, що в зв’язку з очікуваним зменшенням видатків за рахунок передавання субвенції на лікування хворих с. Ломачинці до Новодністровської міської ОТГ. Неодноразові звернення до Новодністровської міської ради щодо вирішення складної ситуації результатів не дали, незважаючи, що позиція обласної влади та  розрахунки Департаменту охорони здоров’я залишаються незмінними, – Новодністровська міська лікарня не спроможна надавати вторинну медичну допомогу, отож медична субвенція з м.Новодністровськ має автоматично спрямовуватися на Сокирянську ЦРЛ, яка надає допомогу всім мешканцям регіону.

Зважаючи на таку ситуацію, детально проаналізувавши розрахунки, керівники медичної установи зауважують на необхідність вжиття заходів в частині часткового надання медичних послуг жителям м. Новодністровськ, с.Ломачинці та Сокирянської ОТГ згідно профінансованих видатків зазначених місцевих бюджетів.

За дорученням керівників району вже направлені відповідні листи до Новодністровської міської ради, Сокирянської міської ради з вимогою зважити на ситуацію та   погасити існуючу заборгованість,  врахувати  зазначені видатки при формуванні  бюджету на 2019 рік.