Інформація про стан підготовки сільськогосподарських підприємств Сокирянського району до збирання ранніх зернових культур урожаю 2019 року
na-stattyu1

Одним з найбільш відповідальних і завершальних періодів в технології вирощування зернових культур є збирання врожаю. Лише за чіткого планування і високої організації збиральних робіт, застосовуючи раціональну технологію і добре підготовлену техніку, чітке планування і високу організацію праці з використанням високопродуктивних комбайнів,  можна зібрати без втрат весь урожай та зберегти його високі насіннєві та продовольчі якості.

Для забезпечення проведення збирання  ранніх зернових культур господарствам Сокирянського району необхідно 5,6 млн. грн. власних коштів, які необхідні для проведення повного комплексу осінньо – польових робіт в районі. При цьому, під час збирання врожаю ранніх зернових колосових культур, середнє навантаження на 1 га зібраної площі в районі становитиме 1293 грн.

Згідно робочого плану збирання  ранніх зернових культур, з урахуванням списаних загиблих посівів, їх  площа  складає 4528 га, з них озимої пшениці –  3029 га, озимого ячменю –  76,2 га, ярого ячменю –  134,5 га, ярої пшениці  – 29 га, гороху  – 1,3 га. Крім того, озимого ріпаку підлягає до збирання 1082,2 га. Площа загиблих посівів зернових колосових культур після стихії, завданої протягом травня та першої декади червня місяця, складає 49 га.

Відповідно до структури раннього зернового клину озимі зернові займають 45 % на площі – 4187,4 га.

Ранніх ярих зернових та технічних культур посіяно на площі 3654 га, або 40 % від загальної посівної площі ранніх зернових культур. В господарствах району посіяно ярої пшениці – 29 га, ярого  ячменю – 134,5 га,    гороху-1,3 га, сої-2684,6 га, соняшнику-629,7 га,нут-24 га, кукурудзи на зерно- 150,9 га.

Основною запорукою зменшення втрат є стислі строки жнив, наявність достатньої кількості збиральної техніки, ретельна її підготовка і регулювання.  Комбайновий  парк  району нараховує  22 зернозбиральних  комбайни, з них: «Джон-Дір» – 5 од., «Єнісей КЗС – 950»- 11 од., «Челенджер»- 2 од., «Ягуар»-3 од., «Тукано – 450»-1 од.. Навантаження  на  один комбайн при загальній площі збирання зернових, ріпаку становить 258 га, при нормі навантаження на малопродуктивні 170-180 га, на високопродуктивні  250 – 300 га,  відповідно деяким підприємствам необхідно додатково залучати зернозбиральну техніку.

Господарствами укладено угоди на період збирання врожаю ранніх зернових культур на залучення 14 зернозбиральних комбайнів з інших районів та комерційних структур.

З 22 од. комбайнів  підготовлено до збирання ранніх зернових культур  21 од., або  95 %;  з 13 валкових жаток  12,   або  92%, з  12 зерноочисних   агрегатів   типу  ЗАВ підготовлено 12, або 100 %.

В господарствах закінчено роботи з підготовки зернозбиральної техніки до збирання врожаю, накопичено ПММ в необхідній кількості, переобладнанні під пожежну техніку трактори,  підготовлено плуги та пожежну техніку.

Для збирання врожаю ранніх зернових 2019 року сільгосппідприємствам району необхідно паливно-мастильних матеріалів у кількості: дизпаливо – 506 тонн, бензину – 129 тонн, масел – 2,3 тонн. На сьогоднішній день паливо-мастильними матеріалами район забезпечений: по  дизельному  пальному на 79%, придбано 401,8 т., по бензину на 66%, придбано 84,8 тонн, по маслам на 74%, придбано 1,7 тонни.

Варто відмітити, що на території району обліковується 16 не сертифікованих зерносховищ загальною ємністю 18 тис. тонн, з них: 12 зерносховищ ємністю до 500 тонн, 4 зерносховища ємністю від 1 тис. тонн до 3 тис. тонн.

Загальновідомо, що в цей  напружений  час найменша необережність з вогнем на хлібних масивах, кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин можуть призвести до пожежі, перетворюючи золоте зерно на чорний попіл.

В районі проведено  комплекс організаційних та практичних заходів, направлених на попередження та недопущення пожеж під час збирання і переробки нового врожаю  та заготівлі грубих кормів.

Спеціалістами відділу агропромислового розвитку спільно із РВ УДСНС України в Сокирянському районі буде здійснено перевірку сільськогосподарських підприємств району по збереженню врожаю 2019 року від пожеж та втрат.

Роботи по збиранню ранніх зернових планується закінчити в короткі терміни, які будуть залежати від погодних умов, якості підготовки зернозбиральної техніки та хліборобської вдачі.

 

Начальник відділу агропромислового розвитку

Сокирянської РДА

І.М.Варчук