Інформують лікарі!
original-photo-2-1

ЩО ТАКЕ ПАНКРЕАТИТ? ЧИ ВИЛІКОВНИЙ ВІН? ЯКІ НАСЛІДКИ ПЕРЕНЕСЕНОГО ЗАПАЛЕННЯ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ?

Панкреатит – це запалення підшлункової залози, яке часто прогресує через надмірне споживання алкоголю, жирної та смаженої їжі. Найчастіше хворобу діагностують у дорослих. Вона розвивається через порушення відтоку секрету підшлункової залози. На цей час, у всьому світі спостерігається збільшення числа людей, у яких є в анамнезі така медична проблема як панкреатит.

Підшлункова залоза (ПЗ) – це єдиний, непарний орган змішаної секреції, що виконує ендокринну й екзокринну функцію. Остання відповідає за синтез панкреатичного соку. До його складу входять ферменти, які допомагають організмові перетравлювати їжу. Панкреатичний сік має потрапляти до дванадцятипалої кишки, де він бере участь у травленні. Проте під час запального процесу він залишається у підшлунковій залозі, де руйнує її тканину. Так відбувається автоперетравлення (аутоліз) ПЗ, яке впливає на формування панкреатиту.

Типи захворювання. Панкреатит підрозділяється на:

Гострий панкреатит (ГП). Це запалення підшлункової залози, для якого специфічні: гострий перебіг, порушення ферментативного обміну, некротичні ураження клітин органу з подальшою його дистрофією.

Хронічний панкреатит (ХП). Стан, який розвивається як наступна стадія гострого панкреатиту або внаслідок впливу різних етіологічних факторів. Неприродний стан супроводжує деструкція тканин ПЗ і фіброз.

Причини

• зловживання алкоголем і тютюнокурінням. Алкоголь може стати причиною погіршення відтоку панкреатичного соку;

• травма живота;

• переїдання та перевага жирної, смаженої та гострої їжі у харчуванні.

Також на розвиток хвороби можуть впливати інші проблеми зі здоров’ям: пухлини, що перешкоджають відтоку панкреатичного соку в дванадцятипалої кишки (ДПК), порушення прохідності жовчовивідних шляхів, гастрит, гепатит, жовчнокам’яна хвороба, холецистити та інше.

Симптоми панкреатиту

• Нападоподібний гострий біль переважно значної інтенсивності. Біль з’являється у верхній частині живота та може віддавати у спину;

• збільшення кількості слини, відрижка, печія, нудота, блювання, яке не приносить полегшення;

• знижений або відсутній апетит;

• вживання їжі викликає напади болю, тому хворі часто свідомо обмежують себе в їжі;

• здуття, бурчання в животі та проноси (3-4 рази на день);

• при певних видах панкреатиту може бути лихоманка, гіпотонія, тахікардія та загальна слабкість.

Наслідки Панкреатит може стати причиною механічної жовтяниці. Це порушення відведення жовчі по жовчовивідних шляхах. Вона може спровокувати холангіт – гнійне запалення жовчовивідних шляхів. Також через неї може виникнути асцит. Це скупчення рідин у черевній порожнині. При наростанні асциту, проводять проколювання живота для того, щоб випустити зайву рідину.  Одним із ранніх ускладнень хвороби може стати діабетична кома. У людини, яка перехворіла панкреатитом за кілька років може також розвинутися цукровий діабет.  Також можуть утворитися шлунково-кишкові та жовчні нориці. Це патологічні канали, які з’єднують патологічні осередки або внутрішні органи. Вони лікуються хірургічно.   Можливими ускладненнями можуть бути гостра печінкова та ниркова недостатність.

Лікувальні заходи

Лікування при панкреатиті проводиться з урахуванням етіопатогенезу, виду та симптоматичних проявів захворювання. При важкому стані пацієнта, сильних болях показана обов’язкова госпіталізація в стаціонар.

Лікування при панкреатиті без застосування хірургії:

• медикаментозне блокування болю;

• голодування протягом 3-5 днів (для природного зниження секреції ПЗ);

• антиферментативна терапія для зниження протеолітичними ферментами активності;

• нормалізація балансу рідини й електролітів;

• протимікробна терапія (при приєднанні інфекції);

• замісна терапія;

• профілактика розвитку ускладнень.

Операція показана при розвитку гнійних процесів, запаленні очеревини, геморагічному панкреонекрозі, підозрі на онкологію, холедохолітіазі та інших патологіях, які ускладнюють відтік панкреатичного секрету та несуть небезпеку для життя людини тут і зараз.

Поради

• ваш режим харчування повинен завжди бути помірним;

дотримуйтеся балансу жирів і білків у раціоні;

• не зловживайте алкоголем та киньте курити;

• вживайте медикаменти лише за призначенням лікаря.

У групу ризику входять люди, які вживають алкоголь, курять, мають жовчнокам’яну хворобу, гепатит, гастрит, гормональні порушення та муковісцидоз (як правило, стає причиною панкреатиту у дітей). Таким людям варто контролювати перебіг хвороби та регулярно проходити огляди у лікаря.  Симптоми панкреатиту дуже схожі на більшість хвороб шлунково-кишкового тракту, тому варто одразу звертатися до сімейного лікаря або гастроентеролога, адже своєчасна діагностика та правильне лікування можуть вберегти вас від наслідків.

Пам’ятайте, панкреатит — не вирок, якщо відповідально ставитися до свого здоров’я та звертатися за допомогою до справжніх фахівців, а не займатися самолікуванням за рецептами бабусь.

Лікар хірург  вищої кваліфікаційної категорії,

кандидат медичних наук 

Соловей Ю.М.