Котельню Новоолексіївської школи модернізовано, що дозволяє економити понад 28 тисяч гривень

 

Забезпечення оптимального температурного режиму в навчальних закладах району в умовах зменшення споживання природного газу в країні вцілому залишається пріоритетом в роботі районної влади і в новому 2015 році.    Основне, щоб надмірна економія не відобразилася на здоров’ї дітей. На цьому і базуються всі запроваджені в районі енергозберігаючі заходи. Фахівці освітянського управління порахували – щороку школи району під час роботи в опалювальний період споживають близько 885 тисяч метрів кубічних газу, а вжиті заходи дозволили зекономити вже близько 10% від загальних обсягів споживання.

Поряд з цим, ведеться цілеспрямована робота щодо переведення освітніх установ на альтернативне опалення. Так, в 2014 році було переведено на електричне опалення приміщення Новоолексіївського НВК. Аналізуючи споживання енергоносіїв в цьому навчальному закладі лише за листопад-грудень 2014 р. в порівнянні з 2013 р. економія використаних коштів становить 28121 грн. Вартість затрат на 1 м2 опалювальної площі зменшився з 32.28 коп. в 2013 р. до 26.36 коп. в 2014 р. Окрім того, учні та дітки дошкільних груп установи відчули суттєве підвищення температури в навчальних класах. І хоча на будівництво електричного теплоакумуляційного пункту обігріву «Теплон-90» взамін застарілим газовим енергоємним котлам, з районного бюджету  витрачено 161.4 тисяч гривень, вигода очевидна. Адже за два роки витрати себе повністю окуплять.

       – Доцільність впровадження електричного тепло – акумулюючого обігріву в інших навчальних закладах не викликає сумнівів,- прокоментував ситуацію перший заступник голови райдержадміністрації Олексій Бойко. Наразі детально вивчається дане питання, аби мати можливість скоригувати районний бюджет 2015 року з врахуванням розрахунків на переведення ряду шкіл на альтернативне опалення. Окрім того, як зазначає О. Бойко, поряд з встановленням новітніх теплокотелень в ряді освітніх закладів району вживаються заходи щодо розширення переліку об’єктів соціальної сфери, які потребують оновленя або переоснащення системи опалення. Зокрема першочергово йде мова про модернізацію газової котельні центральної районної лікарні.  Нині, вже підписано Меморандум про наміри соціально-економічного партнерства між Сокирянською районною державною адміністрацією, Сокирянською районною радою та ТОВ ВБК «Укргазкомплект» м. Київ щодо впровадження комплексу заходів з енергозбереження на різних об’єктах соціальної сфери. На даний час розробляється «Технічна документація з енергетичного обстеження» та виготовляється «Техніко-економічного обґрунтування заходів проекту «Модернізація котельного обладнання Сокирянської районної лікарні», які виконуються відповідно до вимог Державної цільової економічної програми енергоефективності на 2010-2015 рр. За підрахунками спеціалістів встановлення в центральній районній лікарні нової опалювальної системи дозволить зекономити 30-40% витрат на опалення і вже за рік повністю окупляться затрати на встановлення нової теплокотельні. Ще один позитив – мова йде не про переобладнання вже існуючої газової котельні, а встановлені нової установки, що дозволить регулювати, в залежності від ситуації, вид опалення. За словами Олексія Бойка це лише початок. В районі є ще багато закладів, які потребують модернізації опалювальних систем і які вже включені в Стратегію розвитку Сокирянського району до 2020 року.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 + 2 =