Краще різка відвертість, ніж зрадницька мовчанка

Як говорив відомий американський письменник Елберт Хаббар: «Хочеш уникнути критики – нічого не говори, нічого не роби і будь ніким». Якщо ти займаєш вагоме місце у будь-якій сфері суспільного життя і твоя робота приносить користь людям, – готуйся до того, що знайдуться ті, хто вважатиме твої дії неправильними, оскільки вони суперечать інтересам певних кіл. Тому критику завжди потрібно сприймати достойно, дивитися їй у вічі і робити висновки. Не сприймають критику, а особливо, коли вона конструктивна,  тільки зарозумілі та самовпевнені.

Вже стало доброю традицією те, що на шпальтах газети Сокирянської міської ради «Сім днів» детально розбирають та рецензують статті незалежних журналістів, які пишуть «не так,  як би хотілося», а правду. Напевно, саме для цього при міській раді створили ЦІЛИЙ відділ з питань зв’язків із громадськістю та засобами масової інформації, який взяв на себе роль головного рецензента та порадника в питаннях висвітлення інформації про діяльність влади.

ТРО «Сокиряни» та «Північно-бессарабський інформаційний портал» є незалежними засобами масової інформації. Тому БІЛЬШ НІЖ НЕ ДИВНО, що на порталі можуть з’являтися інформації різного, навіть протилежного характеру, які так здивували автора статті «День міста Сокиряни у «кривому дзеркалі».

ТРО «Сокиряни» гордиться тим, що має багатьох штатних та позаштатних кореспондентів, які  висловлюють різні точки зору на одну і ту саму подію. Адже, скільки людей, стільки й думок. І керівництво організації не ставить собі на меті всіх підрівняти під один шаблон, як це хотілося б деяким «псевдо-начальникам». Ми цінуємо думку кожного, а міська влада вважає, що тільки одна думка правильна – ЇХНЯ!

Тому більш,  ніж дивним є не те, що інформація подається з різних точок зору, а те, що Сокирянська міська рада, яка є одним із засновників ТРО «Сокиряни»,  навіть не знає про те, що ми не рекламна агенція, а телерадіо організація. Хоча, можливо, начальники відділів ще не до кінця розібравшись у видах організацій, взялися за цензуру. Та краще б свій вільний час витратили на вивчення римської міфології, адже Дволикий Янус – це божество неба і сонячного світла, він відкривав Небесні Ворота і випускав сонце на небосхил, а ввечері закривав ці ворота. Лише необізнані сприймають все буквально. Так хочеться нагадати вам Шевченка: «Якби ви вчились так, як треба, то й мудрість би була своя, а то залізете на небо…»

Питання використання міського бюджету хвилює не лише «автора-доброзичливця», а й будь- яку свідому людину – жителя Сокирянської міської територіальної громади. Інформації про бюджет на 2016 рік немає, рішення сесій оприлюднювалися на сайті ще у березні місяці. Міська влада або свідомо приховує ці дані, або просто забула про те, що має забезпечувати доступ до публічної інформації на офіційних сайтах в мережі Інтернет і що за ухилення від виконання цих обов’язків може понести юридичну відповідальність (Закон України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 № 2939-VI, зі змінами та доповненнями).

Свої невдачі організатори свята готові перекладати на будь-кого, тільки  би, не відповідати самим. Тому вже зробили причетною до власних «проколів» і танцювальну студію «InSight  Dance Studio». Хоч ще зовсім нещодавно керівнику відмовили провести річницю заснування танцювальної студії на площі Небесної Сотні. Мовляв, що площа із такою назвою для свят не призначена. Не минуло багато  часу і на площі вже запалював танцювальний колектив із Республіки Молдова. Чим ж зумовлені такі привілеї? Напевно тим, що колектив виступав безкоштовно. Виходить стіл «за сценою», як з’ясувалося, був накритий для артистів, а великоповажне панство, чисто випадково, там «справляло» свою природню потребу – їло.

А тепер ще і про крила… Традиційно виставка птахів приваблює сотні наших громадян. Всі добре знають, що 24 серпня Григорій Микитович Грига, Сергій Миколайович Писарюк, Сергій Павлович Кучук і інші любителі, активісти і знавці цієї справи радують нас новими видами птахів і додають святу позитиву ! Ображені любителі птаства, поскаржились на те, що міська влада не звернула уваги на їх намагання прикрасити свято виставкою. До мікрофона просились ті, кому було незручно за такі дії з боку організаторів заходу. Та ми не були ініціаторами розбору цих низьких польотів…

Не менше негативу є і стосовно конкурсу «Міні-Міс»…Адже кошти батьків на організацію заходу йдуть неабиякі… Стогнуть працівники садочків, заставляючи бабусь, мам і татусів викладати круглі суми на театралізовані шоу, наймають репетиторів і хореографів. Це все так непросто…

Абсолютно правдива інформація була подана у другій статті стосовно атракціонів. Адже космічні ціни на них дійсно зіпсували людям настрій. Проте діти наближених «потрібних» людей мали змогу відвідувати атракціони цілком безкоштовно, просто представивши диво-запрошення, які видали напередодні. Як стверджує автор статті, власники атракціонів сплачували в міський бюджет тільки оренду використаної ними земельної площі. Та якою була ця плата і де ті кошти також невідомо. Будь-яка, економічно грамотна людина розуміє, що при встановленні ціни, в тому числі на атракціони, враховуються всі витрати. То, чи не розумно було б, не встановлювати для власників розваг орендну плату за землю? Можливо, тоді б і ціни були менші? Хіба така плата – це не дохід міської ради і не заробіток на щасті дітей?

Ніхто не заперечує той факт, що для дітей збудували гарний ігровий майданчик, на який, за словами начальника відділу міської ради з питань організаційної, кадрової роботи, зв’язків із громадськістю, засобами масової інформації, витратили майже 200 тисяч гривень. І так, як доступу до цієї інформації на офіційному сайті міської ради немає, довелося переглянути прайс-лист харківської фірми «КINDERLAND». Ціни на перераховані ігрові комплекси наочно продемонстровані на фото до статті.

Радісно від того, що діти мають де відпочивати, але за 200 тисяч гривень можна було б побудувати два ігрових майданчики, адже не всі юні сокирянці проживають в центрі.

Прекрасним прикладом побудови ігрового комплексу є майданчик, побудований громадою масиву «Бам». Всі конструкції виконані із природньої сировини – дерева, мають гарний вигляд, безпечні та радують діток та батьків своєю багатофункціональністю. Власними силами і за сприяння Гончара Василя Борисовича подарували дітям щастя. Батьки витратили на побудову близько 6 тис. грн.

Прикрашає дозвілля малюків і ігровий майданчик, що знаходиться у дворі між будинками на вул. Я. Мудрого та Т. Шевченка, який так урочисто не так давно відкривав Сокирянський міський голова, хоча побудований він за кошти ТОВ «Сварог-Буковина», (витрачено 45 тис. грн.).

А на рахунок вихідного дня, то у всіх цивілізованих містах нашої країни, святкування переносять на вихідний день, а не безпідставно звинувачують керівництво районної ради та  державної адміністрації у тому, що не відпустили працівників з роботи. Державою кожного року встановлюється кількість вихідних днів, і День міста Сокиряни до цього списку не входить. Тому хотілося б порадити «начальникам» міської ради предметніше займатись трудовим законодавством.

Хочеться вірити, що «міська влада готова до відкритого спілкування та чує кожного». Але, як показує нам наша історія, не всі ті, хто ЧУЄ КОЖНОГО, дійсно це роблять. Деякі закінчують у Ростові…

А ТРО «Сокиряни» та «Північно-бессарабський інформаційний портал» вдячні за такий детальний аналіз наших статей. Мудрі люди говорять: «Якщо вас критикують, значить вас читають». Ми,  у свою чергу, стараємося завжди тримати руку на пульсі подій і доносити до наших слухачів та читачів лише правдиву та неупереджену інформацію.