Криниця й джерело, річка і потічок – все це дар Божий для ЖИТТЯ!

Щорічно 22 березня відзначається Всесвітній День води, який нагадує нам про глобальні проблеми нестачі питної води на планеті та необхідність збереження водних ресурсів.

В Україні проблема якісної води та водозабезпечення стоїть дуже гостро. Це пов’язано із забрудненістю водних об’єктів стічними водами, захаращенням прибережних захисних смуг промисловим та побутовим сміттям, виснаженням підземних водоносних горизонтів, нераціональним використанням   природного багатства.

З метою відзначення Всесвітнього Дня води в Шебутинецькому НВК проводилися виховні заходи: інформаційні хвилинки, вікторини, години спілкування, конкурси малюнків, віршів.

Зокрема,  учні 7 класу зі своїм класним керівником , вчителем географії Полонка Н.М. та учні 4 класу із класоводом Чорною О.В. провели виховний захід «Там, де вода, там і життя». Цікаво та творчо  було висвітлено глобальну  екологічну проблему  щодо збереження навколишнього природного середовища та необхідності дбайливого ставлення до ЦЬОГО ЦІННОГО БІОРЕСУРСУ . Діти з великим ентузіазмом та захопленням готувалися до цього свята.

Ведучі , учні 7 класу, розповіли присутнім  про різноманітний, багатий і неповторний  світ планети Земля. Це і чисте синє небо, і яскраве сонце, зелений ліс і…вода, яка все частіше потребує захисту. Діти читали вірші українських поетів про кринички, з яких наші діди – прадіди пили цілющу  і нині ми  ними користуємось,  збагачуючись життєдайною силою. Згадали про сільського копача криниць ХХ ст.,  місцевого жителя Мостового Фотія Ілліча, фото якого зберігається  в архіві краєзнавчого  музею Шебутинецького НВК.

Семикласники  розповіли цікаву легенду про криницю-журавля.

Учні 4 класу відкрили перед глядачами казковий світ , в якому живуть квіти, що вміють розмовляти та сама Королева –  Н2О. А дівчинка Аліса з казки розповіла про дивовижні властивості Королеви Води та її роль у житті рослин і людей. Під час заходу лунали музичні твори «А у річки очі сині», «Криниці», «Водограй».

Якубина Олег , учень 5 класу, продемонстрував презентацію «Шлях води» про місцеву річку Шебутянку, яку підготував разом із вчителем  історії Якубиною С.І.

Відзначення Дня води дає можливість нагадати людству про надзвичайну її важливість для навколишнього середовища  і розвитку суспільства, це своєрідний заклик  про необхідність дбайливого ставлення до води. Слід пам’ятати , що нищити завжди легко, а відродити не завжди можливо. Тож давайте усвідомимо, що без зміни нашого особистого ставлення до навколишнього середовища, жодні закони не зможуть змінити ситуацію на краще.

Проведений захід  та обговорення дитячих фантазій на водну тематику  ще раз довели, що вода дійсно відіграє у нашому житті вкрай важливу роль. Піклуючись про воду, про її стан та якість ми в першу чергу піклуємося про себе та про своїх близьких. І вкотре хочеться закликати: «Бережіть воду!»,   адже вода – одне з найбільших багатств на Землі, це носій нашої історії, нашого буття…

 

Вчитель початкових класів Шебутинецького НВК

Чорна О.В.