Лісівники краю продовжують відшліфовувати навики взаємодії з рятувальниками під час ліквідації надзвичайних ситуацій

На Сокирянщині лісівники та рятувальники провели спільні пожежно-тактичні навчання з ліквідації умовної лісової пожежі, відпрацьовували надання першої медичної допомоги. Мета тренувань – на практиці удосконалити взаємодію у  ліквідації надзвичайних ситуацій.

Участь у навчаннях взяли рятувальні розрахунки восьмої пожежної частини  ДСНС в Чернівецькій області та Сокирянського держлісгоспу. Насамперед,  бійці цивільного захисту поділились досвідом роботи з автоцистерною, вказали на обов’язкові моменти обслуговування спецтехніки. Лісівники ще не встигли застосувати у екстремальних умовах нещодавно отриману автоцистерну «Камаз – АЦ  40», відтак навики їх колег були досить доречними.

Наразі фельдшер лісового господарства Інна Штефанко нагадала  всім принципи надання першої медичної допомоги, в тому числі,  при термічних опіках, у разі ураження електричним струмом.

Після цього рятувальники приступили до основної фази тренувань. За легендою, провідний інженер з охорони і захисту лісу Василь Антонюк виявив загорання  у кварталі № 43  Романківецького лісництва. На місце лісової пожежі для її локалізації і здійснення першочергових заходів вирушив підрозділ  добровільної пожежної охорони Сокирянського держлісгоспу, відтак на допомогу йому також прибув і розрахунок  пожежної частини ДСНС з Сокирян.

Погодні умови також внесли свої корективи у тренування –  слизькі мокрі лісові дороги ускладнили шлях для пожежників до місця умовної пожежі.

У ході «злагодження» учасники продемонстрували різні методи боротьби з лісовими пожежами та перевірили боєздатність спеціалізованої техніки лісівників і рятувальників, готовність особового складу до всіх необхідних дій на випадок виникнення надзвичайних ситуацій. Крім того, відпрацювали взаємодію та порядок організації підрозділів, які залучаються для гасіння лісових пожеж.

Спільними зусиллями загорання було оперативно ліквідовано.

– Такі навчання дуже корисні, адже дають змогу скоординувати наші спільні дії, зменшити час на ліквідацію, а відповідно, і збитки від лісових пожеж. Нинішнього року це вже другі спільні тренування рятувальників і лісівників, нещодавно подібні відбувались на базі Хотинського держлісгоспу. Відтак незабаром у планах управління організувати подібні заходи ще у п’яти лісогосподарствах і спільні загальнообласні навчання, – зауважив начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Гончар.

– Дуже важливо, що є порозуміння між лісовою охороною та рятувальниками. Нинішні навчання показали високу організацію та готовність підрозділів, які брали в них участь, до спільних дій у випадку лісових пожеж, та дозволили нашим спеціалістам краще опанувати нову спецтехніку, – зазначив головний лісничий Сокирянського держлісгоспу Олександр Чебан.

Пресслужба Чернівецького обласного управління лісового і мисливського господарства