Ломачинці – за розвиток села!
20191201_135410

У Ломачинцях відбулися чергові громадські слухання з питань об’єднання територіальних громад. І вже вкотре, майже стовідсотково, присутні проголосували за приєднання до Сокирянської ОТГ. Люди знову висловили своє бажання та ще раз підтвердили, як ухвалювалося рішення про приєднання до Новодністровська – приховано, похапцем, тільки між «своїми».

Вчора до сільського будинку культури на громадські слухання прибули, як стверджує реєстр, майже 160 ломачинчан. Причина стурбованості жителів все така ж – хочуть самі вирішувати долю села та свого майбутнього. Розпочала слухання Лілія Кефа, яку ж присутні обрали головуючою. Лілія Іллівна представила гостей зібрання, серед яких – директор Сокирянського ЦПМСД Анастасія Заремська, директор Білоусівського НВК Альона Гафінчук та завідувач районного методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Сокирянської РДА Віталій Микитюк.

У своєму виступі пані Лілія ще раз нагадала присутнім хронологію подій, які призвели до того, що наразі жителі Ломачинців змушені у судах відстоювати своє бачення розвитку та майбутнього села. Відтак закликала всіх до конструктивного обговорення питання про вивчення пропозиції депутатів сільради про приєднання їх населеного пункту до Сокирянської ОТГ.

Про перспективи Ломачинецької загальноосвітньої школи присутнім розповіла директор навчального закладу Вікторія Концаренко. Вікторія Віталіївна зауважили, що наразі ломачинчанам пропонують, щоб їх школа стала філією Білоусівського ОНЗ. Саме таким чином вдасться зберегти другий ступінь закладу, тобто 1-9 класи. Адже всі пам’ятають, як минулими роками представники влади Новодністровська заявляли, що у Ломаичнецькій школі функціонуватимуть тільки початкові класи. Але люди впевнені, що це ще найкращий варіант, адже всі розуміють, що з часом школи «міста енергетиків» просто поглинуть сільський заклад. Тож пропозицію стати філією Білоусівської школи із збереженням ІІ-го ступеня сприйняли позитивно. Тим більше, як наголосила пані Вікторія, все фінансування закладу і так здійснюється із районного бюджету. А освітня субвенція, що передбачена ТІЛЬКИ на оплату праці педагогів Ломачинецької школи просто «лежить» на рахунках Новодністровська і передати її вони відмовляються.

Аналогічна ситуація і з дошкільним навчальним закладом. Як зазначила завідуюча Ніна Багрійчук, установу передали на оперативне управління відділу освіти Сокирянської РДА, який і опікується всіма проблемами дошкільнят. А від новодністровських чиновників доводилося бачити лише залякування персоналу, зривання замків, незаконні звільнення і призначення та необґрунтовані нарікання на стан дошкільного закладу.

Про можливості співпраці Білоусівського опорного навчального закладу та його Ломачинецької філії говорила Альона Гафінчук. Вона закликала присутніх виважено та обдумано ухвалювати рішення, які стануть основою їх майбутнього. Відтак розповіла про досягнення свого навчального закладу та про проблеми, із якими також довелося зіштовхнутися білоусівчанам у процесі об’єднання громад.

Про первинну ланку медицини говорила Анастасія Заремська. Вона зауважила, що наразі вся повнота медичного обслуговування зосереджена у Сокирянах. Райлікарня працює у тому ж режимі, вже укладені договори із Національною службою здоров’я України, фахівці ЦПМСД обслуговують жителів кожного села. Також Анастасія Євстафіївна зазначила, що наразі є фінансовий ресурс у обласному бюджеті, який можна було б спрямувати на будівництво нової амбулаторії у Ломачинцях. Але для цього необхідне рішення сільської ради на земельну ділянку для споруди, а також співфінансування у розмірі 10% від загальної суми. Зрозуміло, що  ЦПМСД не може самостійно оформити необхідні документи, а чиновники Новодністровська за це, навіть, і не беруться.

Детально про освітню реформу розповів Віталій Микитюк. Він зупинився на основних аспектах фінансування опорних навчальних закладів. Також повідомив ломачинчанам, що на 2020 рік у районному бюджеті планують закласти кошти на ремонт покриття та фасадів Ломачинецької школи.

Своїм баченням реформи децентралізації також поділився депутат районної ради, ломачинчанин Михайло Шундрій. Він запевнив, що сила – у єдності, чим більша громада, тим вона потужніша. Відтак закликав односельців розважливо оцінити ситуацію, що склалася.

Після детального обговорення присутні приступили до голосування. Тож у результаті 153 людини підтримали пропозицію депутатів про приєднання Ломачинців до Сокирянської ОТГ, 1 особа проголосувала проти, а ще декілька жителів взагалі не голосували.