Медики Сокирянщини у посиленому режимі виконують свої функції, працюють над дооснащенням закладу додатковими місцями кисневої дотації
0-02-0a-ff9484102f784bf1c74aa2a85826e4361dcdde2e7965a61d0329e7ff78f1e338_35c1a2f2

Сокирянська районна лікарня працює в ургентному режимі, окрім громадян, з підозрою на коронавірус, а також хворих з підтвердженим COVID-19, надається тільки невідкладна допомога. Решту жителів обслуговують сімейні лікарі центру первинної медико – санітарної допомоги.

За словами директора районної лікарні Олександра Андрійчука, наразі персонал інфекційного та реанімаційного відділень забезпечені засобами індивідуального захисту. Вже третій тиждень медики району працюють з пацієнтами, у яких є підозра або підтверджений діагноз COVID-19. Після першої госпіталізації персонал інфекційного відділення висловив бажання самоізолюватись. Наразі вони тимчасово проживають в приміщенні територіального центру соціального обслуговування населення. Медики забезпечені належними умовами для проживання, а також повноцінним харчуванням. Пише сайт Сокирянської районної ради.

На даний час районна лікарня має у своєму розпорядження 6 апаратів штучної вентиляції легень, 2 кисневі концентратори, вирішується питання придбання ще 3 концентраторів для облаштування місць додаткової кисневої дотації. Окрім того, встановлено понад 80 кисневих точок, придбано кисневі маски та 40 кисневих балонів, створено певний запас медикаментів, які використовуються для лікування вірусної пневмонії. Олександр Андрійчук зазначає, що у разі крайньої необхідності, в приміщені районної лікарні одночасно можна буде підключити до кисню близько 50 людей з гострою кисневою недостатністю.

Пневмонія, яка спричиняється COVID-19, розвивається дуже швидко і непрогнозовано, має дуже складні наслідки. Тому  медики району закликають громадян, які мають високу температуру – понад 38градусів.  та ускладнене дихання, не приховувати симптомів та невідкладно звертатись по допомогу до фахівців.

Варто зауважити, що спільними зусиллями з районного бюджету та бюджетів населених пунктів мобілізовано близько двох мільйонів гривень. Частину з них спрямовано на придбання засобів персонального захисту для медичного персоналу, медикаментів, а також апаратури для надання невідкладної кисневої терапії. Окрім того, районною владою організовано довіз медиків з населених пунктів до районної лікарні. Активно підтримують лікарів приватні підприємці та просто небайдужі громадяни.

Однак, всіх залучених коштів, ресурсів та засобів буде катастрофічно не вистачати, у разі, якщо громадяни почнуть хворіти масово. Чергова спроба залучити до конструктивного діалогу та дольової участі у фінансування районної лікарні, в умовах поширення COVID-19, Сокирянської міської ради не увінчалась успіхом.