На базі дошкільного навчального закладу №2 «Барвінок» м.Сокиряни відбулося методичне об’єднання вихователів ДНЗ, НВК району

26 березня 2014 року на базі дошкільного навчального закладу № 2 «Барвінок» м. Сокиряни відбулося засідання районного методичного об’єднання для вихователів ДНЗ та НВК з проблеми «Сучасні підходи до організації життєдіяльності дітей раннього віку в умовах дошкільного навчального закладу»  за учаcті методиста РМК управління освіти, молоді та спорту РДА Полонки І.А. та заступника міського голови Бескупської Н.П.

Учасників методичного об’єднання  привітала та побажала присутнім плідної праці Потульницька Н.М., завідуюча ДНЗ №2 «Барвінок» м.Сокиряни.

На даному методичному заході були присутні вихователі ДНЗ, НВК 24 навчальних закладів  району.

Дошкільна освіта є найважливішою сферою реалізації прав людини, забезпечення рівних можливостей в отриманні якісної освіти, адже основа майбутньої особистості закладається у ранньому віці. Знання та уміння, набуті в дитинстві – це коріння, і чим воно міцніше, тим впевненіше почувається людина в житті. Зважаючи на це постійно тривають пошуки шляхів забезпечення кожній дитині можливості зростати здоровою і щасливою з урахуванням індивідуальних особливостей.

Навчання є безперервним процесом, який починається при народженні і продовжується фактично до смерті людини. При цьому кожен його етап має важливі наслідки для життя людини і суспільства. Тому глобальне завдання XXI століття у сфері освіти – розвиток всеосяжних систем навчання протягом усього життя: від раннього дитинства до зрілого віку.

Присутні вихователі, методисти дошкільних навчальних закладів, навчально-виховних комплексів району мали змогу ознайомитись із роботою закладу, впевнитись в тому, що для дошкільнят створені всі належні умови.

Головною метою заходу було:

–         Стимулювання процесу якісних змін у професійній діяльності вихователів ДНЗ, НВК району,

–         Заохочення їх до саморозвитку, рефлексії власної діяльності та творчості,

–         Забезпечення організаційно-методичних умов для презентацій педагогами своїх творчих методичних розробок.

Місце проведення вибрано не випадково, так як у дошкільному навчальному закладі виховується більше 70 – ти дітей раннього віку.

Поділилися власним досвідом роботи вихователі, які працюють саме з дітьми раннього дошкільного віку це:  Бондар Ольга Володимирівна, Дончак Наталя Миколаївна, Серебрянська Наталя Григорівна, які  показали спеціально організовану діяльність на теми: «В гості на квітучу галявину», «Чарівна весна», «На день народження поспішаємо до Оксани в гості».  Під час проведених занять діти вчилися називати ознаки предметів за дотиковими відчуттями, розкручувати  і закручувати до шийок пляшок кришечки відповідного кольору, прищеплювати прищіпки, називати основні кольори, вміти підбирати їх. Вихователі формували у дітей знання про ознаки весни, дали уявлення малятам про сімейні стосунки, як правильно одягати ляльок, підбираючи кольори, діти вчилися розрізняти та називати дитинчат тварин, мати уявлення про будову квітки, а також гралися з піском та водою, «випікали» з піску печиво. Для кращого засвоєння малятами знань було використано різноманітний матеріал: посібник – ширма для сенсорного розвитку «Маленький Всезнайко», басейн для ігор з водою, столики та індивідуальні лоточки для ігор з піском, мультимедійні засоби, ІКТ.

Учасники методичного об’єднання високо оцінили рівень проведених занять, зазначили, що вихователі використали ефективні засоби, інноваційні методи та прийоми організації дітей, якими захопили не тільки малят, а й усіх присутніх.

Також для педагогів була оформлена виставка педагогічних посібників та дидактичних ігор для роботи з дітьми раннього віку, оформлена галерея майстринь (виставка робіт створена колективом педагогів на тему «Барвінковий розмай»).

З метою ознайомлення вихователів з поняттям «казкотерапія», занурення учасників у атмосферу казки,  створення та аналізу казок, розвитку креативності  – практичним психологом Кузик Наталією  Іванівною проведено тренінгове заняття на тему «Казкотерапія – шлях до пізнання себе». Вправи «Казкова галявина», «Казковий вернісаж», «Спогад з дитинства», «Казка втрьох»,  «Медитативна казка» сприяли виконанню поставленої психологом мети.   Учасники методичного об’єднання охоче та з інтересом виконували завдання і вправи, які пропонувала Наталя Іванівна.

У рамках методичного об’єднання вихователем-методистом Кузик Марією Миколаївною була проведена ділова гра «Буду професіоналом», педагоги визначили свою фахову майстерність та піднялися на нову сходинку фахового зростання, закріпили вміння працювати підгрупами та навички підготовки для більш ефективної діяльності в навчальному процесі дошкільної установи. Вихователі не тільки висловлювали свої думки, але й обґрунтовували їх  були активні, вирішували усі питання, які перед ними ставилися.

Під час підведення підсумків методичного об’єднання методист РМК управління освіти, молоді та спорту Полонка І.А. відзначила актуальність даної теми на сьогоднішній день та зазначила,  що методичне об’єднання проведено на високому науковому і методичному рівні.

Учасники методичного об’єднання взяли участь у роботі круглого столу з питання «Сучасні підходи до організації життєдіяльності дітей раннього віку в умовах дошкільного навчального закладу» було представлено презентації  педагогів  з проблеми: «Роль вихователя в розвитку мовлення в дітей раннього віку» (Петричко А.І. – вихователь дітей раннього віку ДНЗ «Чебурашка» с. Романківці), «Організація фізкультурної роботи з дітьми раннього віку» (Кушнір І.М. –  інструктор з фізкультури ДНЗ № 1 «Веселка» м. Сокиряни та проведений майстер – клас на тему «Розвивально – предметне середовище в групах раннього віку, використання ігор з піском і водою».

За результатами роботи методичного об’єднання розроблено рекомендації для педагогічних колективів дошкільних навчальних закладів та навчально-виховних комплексів району.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

+ 66 = 68