На базі Гвіздовецької школи вчителі 4-х класів обговорили розвиток пізнавальних інтересів молодших школярів у системі інтегрованого навчання

Навчитися вчитись – це означає зробити так, щоб учення стало для кожного школяра не тільки необхідністю, але й величезною радістю пізнання. У цьому учневі може допомогти тільки вчитель «майстер педагогічної справи, який настільки добре знає азбуку своєї науки, що на уроці, в ході вивчення матеріалу, в центрі його уваги не сам зміст того, що вивчається, а учні, їх розумова праця, їх мислення, труднощі їхньої праці», – говорив Василь Сухомлинський.

Державним стандартом початкової загальної освіти передбачається одне з найголовніших завдань школи: всебічний розвиток та виховання особистості через формування в учнів бажання і вміння вчитися.

Учителю-початківцю слід так направити свою енергію, щоб максимально розширити уявлення маленького учня про світ, орієнтуючись на індивідуальні особливості кожної дитини, розвивати її здібності. Головними завданнями педагога є утримання в дитини позитивного ставлення й інтересу до навчання. Ці завдання,  як відомо, реалізовуються сукупністю навчальних предметів, кожен з яких – це важлива складова частина змісту початкової освіти.

Вивчаючи можливості інтегрованого навчання, можна зробити висновок, що за цією методикою – майбутнє. Змістовні та цілеспрямовані інтегровані уроки вносять у звичайну структуру шкільної освіти новизну, оригінальність, сприяють формуванню цілісної картини світу, розгляду предмета з кількох боків, дозволяють систематизувати знання, створюють сприятливі умови для реалізації особистісно орієнтованого, розвивального навчання молодших школярів.

Уже  стало гарною  традицією проводити на початку весни  районне методичне об’єднання  вчителів 4-х  класів. Цей рік  не став винятком. 4 квітня  педагогічний колектив та учні початкових класів ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Гвіздівці приймали  гостей – учителів-початківців нашого району на методичному об’єднанні вчителів 4-х класів.

Метою семінару були активізація та всебічний розвиток творчих здібностей педагогів, формування зацікавлення сучасними прийомами  науково-методичної та виховної роботи, яка спонукає вчителя до підвищення свого фахового рівня, сприяє збагаченню колективу педагогічними знахідками, допомагає молодим учителям переймати майстерність у більш досвідчених колег.

Уже на порозі гостей привітно зустріли учні, директор-  Кошова Людмила Іванівна та заступник директора з навчально-виховної роботи Загоруй Наталія Василівна, які провели екскурсію світлими коридорами та просторими класними кімнатами нової сучасної школи. Кожен клас – це маленький світ, у якому панують радість  і дитячий сміх. Класні  кімнати мають усе необхідне для навчання та виховання підростаючого покоління. Учнівські колективи з посмішкою презентували свій клас та щиро вітали гостей.

Представники освітянської  родини – учасники  районного  методичного об’єднання – розпочали  роботу зі  знайомства з  навчальним закладом. Учні початкових класів подарували гостям музичне вітання, квіти та пишний коровай.

Слова  про  рідну  школу  звучали з  вуст  учнів  особливо  тепло, радісно, урочисто. А  дитячий  ансамбль  щиро вітав  учителів району чарівними  мелодіями.

Зі вступним словом до учасників методичного об’єднання звернулася методист районного методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту РДА Дідик Ірина Анатоліївна, яка познайомила присутніх з темою методичного об’єднання, планом роботи та побажала всім плідної праці та позитивних вражень.

«Високий  рівень підготовки  та  проведення методичного об’єднання  вчителями  початкових  класів  засвідчив серйозну  роботу  педагогічного колективу,  тісну  співпрацю з дирекцією  школи, – зазначила   Ірина Анатоліївна. – Сучасне   виховання – дуже складний і відповідальний процес. Ми маємо виховувати не лише грамотну, творчу,  всебічно розвинену дитину, а,  в першу  чергу, особистість, адаптовану до життя в сучасному інформаційному суспільстві, з активною життєвою позицією.  Українська школа потребує молодих, творчих педагогів з нестандартним мисленням, відкритих для інноваційних процесів. Саме такі педагоги виховують дітей у ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Гвіздівці».

Учасники районного методичного об’єднання мали змогу ознайомитися з історією становлення закладу, його вмілими керівниками та відомими  особистостями, що вийшли зі стін цієї школи.

Під час проведення семінару вчителів 4-их класів Кушнір Людмила Миколаївна, вчитель 4-го класу ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Гвідівці, провела показовий підсумковий інтегрований урок «Першу сходинку школи ми успішно пройшли, міцні знання і вміння тут здобули». Урок розпочався із доповідей учнів про життєвий і творчий шлях людини великої душі, письменника, поета та великого педагога Василя Олександровича Сухомлинського. Школярі наголосили на тому, який внесок він зробив для майбутніх поколінь, представили виставку його книг  та закликали з ними ознайомлюватися. У ході уроку учні повторювали навчальний матеріал з літературного читання, української мови, математики, українознавства; закріплювали знання, набуті за чотири роки навчання; удосконалювали свої вміння та навички.

Урок  проведено  з  використанням  інтерактивних й інноваційних  технологій.  Оформлення  класу,  відповідно  до  теми  уроку, різні  форми і методи  роботи, використання  мультимедійних засобів – все це  сприяло високому  рівню засвоєння  знань. Жодної  втоми не відчули  діти та колеги, що побували на  уроці  у майстра  свого  діла  Кушнір Людмили Миколаївни.  Учасники семінару відзначили професійність  учителя,  виразність  читання та  зв’язне мовлення дітей.

Під час уроку Людмила Миколаївна використовувала елементи НУШ: «Ранкова зустріч», «Мій настрій», «Правила роботи на уроці». Учні самі обирали правила, за якими будуть працювати, і старанно їх дотримувалися. Також були використані різноманітні цікаві методи та прийоми, інтерактивні вправи та дидактичні ігри: «Літературна математика», «Графічний диктант», «Виправ помилки», «Не зіб’юся», «Всезнайко», «Уяви і покажи», «Задачі у віршах» і багато інших. Урок був насичений великою кількістю матеріалу, учні активно працювали як індивідуально, так і в групах. По закінченню заняття всі поділилися своїми враженнями і підтвердили, що всі їхні очікування збулися.

Відкритий  урок  ще раз  засвідчив, що  сучасні  технології  навчання  підсилюють  ефективне засвоєння  навчальних  тем,  заохочують  до  вивчення  предмета,  викликають  посилений  інтерес  до  нього.

Після уроку повинна бути цікава перерва, яку у формі екскурсії  для всіх присутніх учителів  і учнів 1 класу провели учні 2 класу, обігравши новостворене середовище коридору початкових класів. А це і є одна з ідей Нової української школи: старші учні повинні навчати молодших.

Цікавим та пізнавальним для учасників методичного об’єднання був психологічний тренінг «Виховуємо граючись», який провела Гаврилюк Оксана Валентинівна, практичний психолог ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Гвіздівці. Вона показала, як за допомогою ігор допомогти учням краще пізнати один одного, виховати в них колективізм, почуття відповідальності  за інших, а також поділилася досвідом, як вирішувати конфліктні ситуації в учнівському колективі, продемонструвала учням ,як впливають їхні слова та вчинки на інших.

Змістовною та цікавою  була виставка «Галерея майстринь», де представлялися роботи в різноманітних техніках, виготовлені учнями ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Гвіздівці.

Продовженням методичного об’єднання був круглий стіл, під час якого Коржовська Наталія Михайлівна, вчитель 4-го класу ОНЗ «Романковецька гімназія  імені К.Ф. Поповича» провела ділову гру «Елементи емпатії на уроках літературного читання»; Онуфрейчук Анастасія Миколаївна,  вчитель 4-го класу Білоусівського НВК, дала майстер-клас  «Як обрати тему інтегрованого уроку або тематичного дня, зацікавити учнів та не допускати помилок під час планування». Супроводжувала виступ мультимедійною  презентацією,  що допомогло  учасникам  методичного об’єднання  більш  аргументовано  сприймати почуте;  Мошак Тетяна Миколаївна, вчитель 4-го класу Ожівського НВК, поділилася   ґрунтовною, цікавою та пізнавальною доповіддю «Інтегроване навчання на уроках читання в початкових класах».

Усі вчителі початкових класів ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Гвіздівці прагнуть працювати по-новому та мають багато цікавих ідей,  втілених у життя за Концепцією НУШ.

Підсумовуючи роботу методичного об’єднання, методист РМК відділу освіти, молоді та спорту Сокирянської РДА Дідик І.А. відзначила, що в ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Гвіздівці створене справді сприятливе середовище для навчання дітей, особливо в початковій школі, бо тут спрацювали такі основні чинники: турбота та професіоналізм адміністрації,  матеріально-технічна база та готовність педагогів на цьому етапі надавати якісні освітні послуги.

По завершенню  методичного об’єднання розглянуто проект рекомендацій та прийнято відповідні рішення.

Під час підсумкового «вільного мікрофону» учасники методичного об’єднання  відзначили, що у формуванні навчально- виховного середовища учнів ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Гвіздівці бере участь увесь педагогічний колектив, тому відчули атмосферу доброзичливості, взаємодопомоги і взаємної підтримки . Подякували за можливість обміну досвідом.

На завершення роботи здійснено обмін думками та підведено підсумки. Сприятливе освітнє середовище для навчання дітей у початковій школі там, де спрацьовують три основні чинники: готовність вчителя надавати якісні освітні послуги, сучасне матеріально-технічне забезпечення та розуміння і партнерство з боку батьків.

Проведення  семінару-практикуму, активна співпраця вчителів ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Гвіздівці з методичною службою районного методичного кабінету та педагогів-учасників методичного об’єднання продемонстрували, який значний та  важливий об’єм роботи можна здійснити, якщо працювати спільно, послідовно й організовано.

Кожен із педагогів, хто відвідав методичне об’єднання, безперечно, зумів піднятися  ще на одну сходинку вище у своїй педагогічній майстерності. Тож нехай цей шлях завжди увінчується успіхом, кількісними і якісними результатами.

 

Дідик Ірина Анатоліївна,

методист РМК відділу освіти,

молоді та спорту Сокирянської РДА