На Дністровській ГАЕС розпочали монтаж статора турбіни гідроагрегату №4
11 грудня на Дністровській ГАЕС сталася знакова подія – розпочався монтаж статора турбіни гідроагрегату №4.

Генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота особисто відвідав будмайданчик Дністровської  ГАЕС та проінспектував опускання статора у шахту гідроагрегату.

На заході також були присутні директор філії «Дирекціяд з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота, директор консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд» Валентина Зіміна, технічний директор ПАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж»  Юрій Ємельяшин та трудовий колектив станції.

«Для Дністровської ГАЕС – це історичний момент. Ми виносимо статор турбіни, ми починаємо монтаж четвертого гідроагрегату. Діаметр статора – 25 метрів, вага 280 тон.  Статор був виготовлений на заводі «Турбоатом», зібраний на місці. Збирали ми його майже півроку. У першому півріччі 2020 року ми плануємо здати четвертий гідроагрегат у промислову експлуатацію», – пояснив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

За словами директора консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд» Валентини Зіміної, завдяки введеню в експлуатацію нових гідрогенеруючих потужностей, Україна скоротить споживання імпортних енергоносіїв, що позитивно відіб’ється на економіці держави.

«Подія наскільки масштабна, що перехоплює дух. Ми на початку великого монтажу гідроагрегату № 4 Дністровської ГАЕС. Це маленький крок до енергонезалежності нашої країни», – зауважила Валентина Зіміна.

Загалом Дністровська ГАЕС працюватиме у складі семи гідроагрегатів, три з яких вже запущені, а четвертий- на стадії активного будівництва. Після запуску усіх гідроагрегатів, це буде  найбільша гідроакумулююча станція в Європі за показниками встановленої потужності.

«Сьогодні надзвичайна подія, адже ми монтуємо статор турбіни, який є основою гідроагрегату. Він буде утримувати всю масу гідроагрегата, яка складає 3 тисячі тон.  Всі частини гідроагрегату є на монтажному майданчику, ми рухаємося за графіком», – пояснив директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота.

«Це без сумніву знаменна дата, з неї починається четвертий гідроагрегат Дністровської ГАЕС. Ми готові до монтажу статора в агрегатному блоці», –  зауважив технічний директор ПАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж»  Юрій Ємельяшин.

Введення в експлуатацію четвертого гідроагрегату Дністровської ГАЕС дозволить  щорічно економити державі 170  мільйонів кубометрів газу та 300 тисяч тон вугілля.

Довідка: Дністровська ГАЕС – найамбітніший проект сучасної України. Наразі на станції ведеться будівництво четвертого гідроагрегату, потужність якого складе 324 МВт у генераторному режимі та 421 МВт у насосному. Введення в експлуатацію Дністровської ГАЕС дозволить щороку економити 1,1 млн тонн вугілля та 200–300 млн куб. м газу. Будівництво другої черги Дністровської гідроакумулюючої електростанції у складі 4-го гідроагрегату розпочалося 26 травня 2017 року. Верхнє та нижнє водосховища вже готові до запуску всіх 7-ми гідроагрегатів.

Проект будівництва ІІ черги у складі 4-го гідроагрегату затверджено Розпорядженням КМУ № 164-р від 16.03.2017 р.

Інформує сайт ПрАТ “Укргідроенерго”.