На Кельменеччині двоє дітей знову захворіло на кашлюк
У програмі «Суть речей» заступник директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької області Марія Поліщук повідомила про те, що на Кельменеччині, після двох місяців «спокою», двоє дітей захворіли на кашлюк, повідомляє ІА АСС.
Марія Поліщук: Вони були в лікарні, госпіталізовані. На щастя, стан покращився. Чернівецька область обійшлася без величезних проблем стосовно кашлюку.
«Переносниками завжди були нещеплені діти»
 
Марія Поліщук: Зараз у Чернівецькій області перманентний спалах кашлюку в Кельменецькому районі. Як тільки виявляємо нові випадки, завжди виявляється, що дітки нещеплені. Батьки не прищепили, діти захворіли на кашлюк. Хтось в легшій формі, хтось у важчій. Головною причиною проблем, які тягнулися майже півроку, коли була суцільна епідемія кашлюку у селі Бузовиця, пов’язана з тим, що переносниками завжди були нещеплені діти.
Нагадаємо, ще у травні на Буковині зафіксували спалах кашлюку. Медики зареєстрували випадки інфекції.
«Пішло від одного спалаху»
Людмила Григорчук: Ви пов’язуєте, що це пішло від одного спалаху?
Марія Поліщук: Так, без сумніву. Весь час одні й ті ж риси. Діти не щеплені. Що нас турбує – менша вікова група. Діти все меншого й меншого віку хворіють. А важкість захворювання старше року і дітей до року різні. І, на жаль, кашлюк як напади кашлю у дітей старшого віку – це одна проблема.
«Напад кашлюку – напад зупинки дихання»
Марія Поліщук: Зовсім інша проблема – кашлюк у дітей до року. Тому що він перебігає не у вигляді кашлюкової форми, а у вигляді апное. Дитина не кашляє, а напад кашлюку – напад зупинки дихання. Вдома справитися з проблемою неможливо.
«Ліквідувати спалах можна лише шляхом перещеплення всіх в осередку вогнища інфекції»
Марія Поліщук: Якщо раптом діти не щеплені вчасно, для них складається графік і в календарі щеплень передбачено, як щепити дитину з трьохрічного, шестирічного віку. Ліквідувати спалах можна лише шляхом перещеплення всіх в осередку вогнища інфекції. Тоді спалаху не буде.
Головний позаштатний дитячий імунолог області Аліна Дашкевич: Одна вакцина вже є захисною. Ми робимо з інтервалами, але навіть одна зроблена ін’єкція – вже захист від інфекції.