На Сокирянщині митник втратив посаду і має сплатити 25 тисяч гривень за незаконні оборудки із автомобілями іноземної реєстрації

Сокирянський районний суд Чернівецької області визнав винним головного державного інспектора ВМО №6 митного поста «Кельменці» Чернівецької митниці ДФС у сприянні завезенню без документів автомобілів з іноземною реєстрацією на територію України.

За даними досудового розслідування, у зоні діяльності інспектора діяла організована схема, за якою транспортні засоби іноземної реєстрації без сплати будь-яких митних платежів завозились на митну територію України. Митне оформлення в режимі тимчасового ввезення строком до 1 року здійснювалося на осіб, які не мали жодного стосунку до цих транспортних засобів.

У подальшому ці транспортні засоби використовувались для особистого користування громадянами України і для подальшого перепродажу.

31 серпня минулого року на митницю «Сокиряни – Окниця» заїхав громадянин, який мав намір провести митне оформлення в режимі тимчасового ввезення строком до одного року автомобіля «Рено». Водій автівки, який не мав документів на вказану машину, планував її відчужити на користь іншої особи, попередньо оформивши транспортний засіб на іноземця.

Державний інспектор після розмови із посередником «схеми», який того дня перебував на території митниці, незаконно вніс до Електронного журналу пасажирського пункту пропуску АСМО відомості про автомобіль «Рено» з іноземними номерами на громадянина Молдови. Таким чином, автомобіль заїхав в Україну в режимі тимчасового ввезення строком до одного року.

Громадянин, який перереєстрував «Рено» на іноземця, заплатив $150 посереднику схеми.

Суд дійшов висновку, що митник порушив три статті кримінального законодавства (ч.1 ст.368, ст.27 ч.2 ст.369-2, ч.1 ст.366 КК України). Обвинувачений повністю визнав провину у вчиненні інкримінованих злочинів і погодився на затвердження угоди про визнання винуватості. Згідно з нею, митник сплатить до бюджету 25,5 тис. грн і позбавляється права обіймати посади та займатися діяльністю, пов’язаною з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями на два роки. Суд погодився з цим і затвердив цю угоду.