НАЙДІЄВІШИЙ ЗАСІБ ПРОФІЛАКТИКИ ПРОТИ ГРИПУ – ЩЕПЛЕННЯ

Про епідеміологічну ситуацію щодо захворюваності на гострі респіраторні захворювання в Чернівецькій області йшлося під час прес-конференції директора Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Оксани Андієць, заступника директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Марії Поліщук та начальника Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області, Головного державного санітарного лікаря Чернівецької області Наталії Гопко.

Як зауважила Оксана Андрієць, в області з 25 вересня 2015 року проводиться щотижневий епідеміологічний аналіз захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції, в тому числі, грип. За даними оперативного моніторингу, за період з 25 вересня по 31 грудня минулого року, з приводу гострих респіраторних вірусних захворювань за медичною допомогою звернулось близько 4% мешканців області, серед них питома вага дитячого населення віком до 17 років складає практично 70% (26 210 випадків). Частину хворих було госпіталізовано.

«На останньому тижні 2015 року захворюваність з гострих респіраторних вірусних інфекцій на всіх адміністративних територіях Буковини є неепідемічною, тобто нижчою епідемічного порогу на 34,3%», – зазначила директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

За звітний період в краї зареєстровано 2 590 випадків ГРВЗ, з яких 1 806 – серед дітей віком до 17 років (69,7%). Також при проведенні лабораторних вірусологічних досліджень виявлено циркуляцію вірусу парагрипу 1 типу (дорослий, Кіцманський район).

За словами посадовця, в Україні за останній час є значне перевищення рівня епідпорогу в певних областях, зокрема, у Вінницькій області, було зафіксовано навіть летальні випадки. В Чернівецькій області таких випадків не зареєстровано.

«В цілому по області епідеміологічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ відповідає середньорічному рівню для відповідної пори року. Проте не слід забувати, що найдієвішим засобом профілактики проти грипу є щеплення», – наголосила Оксана Андрієць.

За її словами, завдяки тісній співпраці Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області , ОКУ “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Чернівецькій області” та дитячих лікувальних закладів краю здійснюється щоденний моніторинг ситуації щодо захворювання населення на ГРВІ