Наукова бібліотека зібрала творчих людей Сокирянщини

Наше село  ̶  це колиска цивілізації, дитинство і юність багатьох, це наша радість і гордість. У різні часи воно зазнало чимало страждань, горя і всяких труднощів, однак живе і трудиться, долаючи кризові явища і негаразди вже сучасного періоду. Отож про нього треба говорити, треба розповідати в книгах, щоб суспільство було якомога більше обізнаним, щоб допомагати селу вирішувати назрілі проблеми і рухатися вперед.

Саме з цією метою вчора в духовно-мистецькій світлиці Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Івасюка відбулася досить цікава і хвилююча зустріч із творчими людьми з Сокирянщини  ̶   авторами прозових, поетичних, наукових, краєзнавчих, пісенних книжок під назвою «Буковинське село на книжкових сторінках: Сокирянщина».

Гості з цікавістю оглянули великий і гарний стенд із книгами багатьох наших авторів, послухали розповідь завідуючої відділом краєзнавства бібліотеки Л.Ю. Шарабуряк, а відтак щиро і по-родинному тепло ділилися своїми спогадами про радощі і прикрощі села, розповідали про героїв своїх книг, висловлювали думки про те, що і як треба зробити аби буковинські села не чахли від труднощів, а й надалі розвивалися, духовно і матеріально багатшали.

Учасники зустрічі наголошували на необхідності глибоко вивчати і берегти історію села, шанувати і примножувати здобутки наших предків. З цією метою треба ширше проводити зустрічі з молоддю, частіше виступати перед учнями шкіл і студентами, пропагувати українських і буковинських письменників, місцевих авторів, стимулювати творчість людей, які складають вірші, пишуть книги, створюють художні полотна і пісні.

На зустрічі про свою творчість розповідали автори книг Олександр Чорний і Олена Логінова, Віктор Ярощук і Інна Гончар, Юхим Гусар і Михайло Брозинський, Інна Руснак і Віктор Максимчук. Багато цікавого про буковинську письменницьку плеяду, свої книги говорила наша землячка, уродженка Валошкового, яка в перших післявоєнних роках виховувалася в Сокирянському дитбудинку і звідти ступила на літературну стезю, Оксана Довгань, Вона, як і інші поети, читала також свої вірш, уривочки з книг.

Творчий загал Сокирянщини, зокрема люди, які мають свої літературні чи музичні напрацювання, налічує понад сотню чоловік, і на зустрічі з вдячністю згадували вихідців із Романківців, академіка Академії наук України і Молдови Костянтина Поповича, письменника і драматурга з Новодністровська Івана Нагірняка, які вже відійшли у інший світ, а також Василя Гандзія, Ларису Тулюлюк, Олексія Бондаря, Володимира Мартинюка, Тамару Морашан, Василя Урсула, Надію Юзефович та інших.

Особливого щему додали  талановиті поетичні твори М.Брозинського та О. Логінової, покладені на музику і виконані Л.Р.Равлюком, музикантом, керівником  ВІА « Марічка». Першу пісню-присвяту воїнам АТО присутні слухали стоячи, віддаючи шану і мужності синів, і батьківським почуттям.

Серед поважних гостей були присутні – письменник В.В.Васкан, краєзнавці М.П.Поляк, М.Д. Мінтенко, В.В. Ярощук.

Перед присутніми виступили також методист українознавства Інституту післядипломної педагогічної освіти області, Заслужений працівник освіти України Тамара Мінченко, директор бібліотеки Наталія Філяк, заступник керівника секретаріату обласної державної адміністрації Олександр Шкурідін, які дали ряд слушних порад бібліотекарям і літераторам, побажали їм нових здобутків у висвітленні минувшини і сучасного життя буковинського села.

Під час цього маленького, але гарного і душевного  свята для творців книг звучали пісні композитора, співака і викладача Любомира Равлюка в його виконанні, а також «Соната для щасливих» на слова Олени Логінової та пісня Михайла Мафтуляка на слова Михайла Брозинського про Сокиряни. Розповіді гостей супроводжувалися показом на екрані відеослайдів про сокирянські села.

Літератори обмінювалися один з одним своїми книгами, дарували їх науковій бібліотеці, колишня волошківчанка Оксана Довгань передала в’язанку своїх видань для Сокирянського історичного музею.

Олександр Чорний,

лауреат обласних премій ім. Олекси Романця за розвиток краєзнавства,

 збереження культурної спадщини Буковин та «Книга року», член НСЖУ.