Неформальне професійне навчання працівників за робітничими професіями можуть здійснювати роботодавці

Протягом професійного життя багато громадян працюють на підприємствах, набуваючи  при цьому професійних  знань та  оволодівають певними  навичками, але не мають  документального підтвердження.

За допомогою  неформального навчання   вони мають змогу підтвердити свою компетенцію та отримати документ державного зразка – свідоцтво про присвоєння робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання.

Відповідно до Закону України «Про професійний розвиток працівників» роботодавці можуть здійснювати і неформальне навчання працівників.

На виконання вимог вище вказаного Закону щодо неформального професійного навчання, постановою Кабінету Міністрів України від 15 травня 2013 року № 340  затверджено «Порядок підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями». Цим Порядком  дано визначення  поняття   неформального професійного навчання – як набуття особою професійних знань, умінь і навичок, не регламентоване місцем набуття, строком та формою навчання, а також визначено сам механізм підтвердження результатів такого  неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями, зокрема, за трьома робітничими професіями: кухар (діапазон розрядів 3-6), зварник (розряди 6-8, І-ІІІ рівні кваліфікації), охоронник (1-2 розряди).

Неформальне професійне навчання працівників здійснюється за їх згодою безпосередньо у роботодавця згідно з рішенням роботодавця за рахунок його коштів з урахуванням потреб власної господарської чи іншої діяльності.

Особа, яка бажає підтвердити кваліфікацію, звертається до служби зайнятості з заявою про підтвердження кваліфікації, у якій зазначаються прізвище, ім’я та по батькові особи, місце роботи і посада (за наявності), назва професії та кваліфікаційний рівень, на який вона претендує, стаж роботи за професією відповідного кваліфікаційного рівня (за наявності вимог кваліфікаційної характеристики професії за відповідним кваліфікаційним рівнем, професійного стандарту до стажу роботи), найменування суб’єкта підтвердження, який обрала особа.

Підтвердження кваліфікації здійснюється суб’єктами підтвердження – підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, які відповідають вимогам, установленим Мінсоцполітики та Міністерством освіти і науки
згідно з договором, укладеним суб’єктом підтвердження з особою або роботодавцем та за результатами визначення рівня професійних знань, умінь і навичок особи із застосуванням засобів вимірювання та критеріїв оцінювання.

Особі, яка підтвердила кваліфікацію, видається свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання, форма та порядок видачі якого встановлюються Мінсоцполітики за погодженням з Міністерством освіти і науки та спільними представницькими органами.

Особі, яка не підтвердила кваліфікацію, надаються рекомендації щодо продовження навчання.

Фінансування підтвердження кваліфікації здійснюється за рахунок коштів особи або роботодавця (у разі направлення ним особи).

 

Для отримання більш детальної інформації стосовно підтвердження неформального професійного навчання звертайтесь, будь ласка, до Сокирянського  районного центру зайнятості за адресою: м.Сокиряни, вул.Перемоги, 18, тел.: 2-2474

начальник відділу активної

підтримки безробітних

Сокирянського РЦЗ

Король С.М.»

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

+ 37 = 40