Неформальне професійне навчання працівників за робітничими професіями можуть здійснювати роботодавці
CZ-2

Протягом професійного життя багато громадян працюють на підприємствах, набуваючи при цьому професійних знань та оволодівають певними навичками, але не мають документального підтвердження. За допомогою неформального навчання вони мають змогу підтвердити свою компетенцію та отримати документ державного зразка – свідоцтво про присвоєння робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання. Відповідно до Закону України «Про професійний розвиток працівників» роботодавці можуть здійснювати і неформальне навчання працівників.

На виконання вимог вище вказаного Закону щодо неформального професійного навчання, постановою Кабінету Міністрів України від 15 травня 2013 року No 340 затверджено «Порядок підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями». Підтвердити кваліфікацію можуть громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, яких визнано в Україні біженцями, яким надано притулок в Україні, яких визнано особами, що потребують додаткового захисту, яким надано тимчасовий захист, а також ті, що одержали дозвіл на імміграцію в Україну.

На даний час підтвердити свою кваліфікацію за результатами неформального навчання можливо тільки за професією “Кухар 3,4,5,6 розрядів”. Три навчальних заклади визнані суб’єктами підтвердження неформального навчання за професією кухара: Вище професійне училище No33 м. Київ, Одеський ЦПТО ДСЗ, Рівненський ЦПТО. Після успішного підтвердження результатів неформального професійного навчання людина отримає Свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання. У разі виявлення в особи під час проходження процедури підтвердження кваліфікації рівня професійних знань, умінь та навичок, достатніх для виконання окремих видів робіт за професією такій особі буде видано сертифікат оцінювання результатів неформального професійного навчання. Фінансування підтвердження кваліфікації здійснюється за рахунок коштів особи або роботодавця (у разі направлення ним особи).

Для отримання більш детальної інформації стосовно підтвердження неформального професійного навчання звертайтесь, будь ласка, до Сокирянської районної філії за адресою: м.Сокиряни, вул.Перемоги, 18, тел.: 2-24-74

Начальник відділу активної підтримки безробітних
Сокирянського РЦЗ
Король С.М.