Немає села – немає держави!

Немає села – немає держави! Так категорично і дійсно справедливо заявили сільгоспвиробники.

Аграрії Чернівецької області  приєдналися до загальноукраїнського страйку проти переведення сільськогосподарської галузі на загальну систему оподаткування.  Люди стояли з плакатами такого змісту: «Новий податковий кодекс — вбиває тваринництво», «Проект податкового кодексу Мінфіну — знищує малий бізнес», «Не дамо знищити село!» тощо. Свої побажання, вимоги, протест висловили і наші працівники полів і ферм. З Сокирянського району до Чернівецької ОДА поїхали небайдужі господарі, керівники, фермери, мислячі, авторитетні, ті, хто розуміє, що тільки село нині годує кожного українця. І до того ж саме собі дає раду!

Перед будівлею Чернівецької ОДА  мирний пікет розпочав голова Сокирянської районної ради В.В.Козак.

Голова Кельменецької регіональної організації Аграрної партії України  озвучила звернення аграріїв до Президента України Петра Порошенка та прем’єра-міністра Арсенія Яценюка.

На прохання учасників пікету до кількохсот аграріїв вийшов голова Чернівецької ОДА О.Фищук.

Фахівці-аграрії Сокирянщини та інших районів області дійсно висловили глибокі занепокоєння ситуацією щодо змін у податковому законодавстві. І вважають, що цей законопроект не може бути прийнятий, адже означатиме крах агропромислового комплексу України. Про це говорив, виступаючи, Василь Іванович Ганзій, сільський голова кількох скликань одного з найбільших населених пунктів району, наших Романківців.

Саме місцеві сільгоспвиробники дбають про розвиток соціальної сфери села, підтримку місцевого населення, створюють робочі місця, допомагають розв’язувати назрілі проблеми. Байдужість держави до аграрного сектору і до фермерів зокрема, ставить їх на межу виживання, як і саме село. Ціни на техніку, запчастини, пальне, мінеральні добрива та засоби захисту рослин стають непідйомними. Складні кліматичні умови не дають можливості отримувати заплановані врожаї. І якщо у європейських країнах на кожен гектар ріллі фермери отримують дотацію у 250-400 євро, то в Україні — нуль. Та наші трудівники і з цим мирилися. Аж поки не дізналися про просто таки вбивчі наміри скасувати спецрежим з оподаткування сільгоспвиробників. Таким рішенням держава губить тих, хто годує країну.

А от новообраний голова облради Мунтян навіть не вийшов до сотень людей, які з’їхались до стін обласної влади з усієї Чернівецької області… І не висловив жодного слова з приводу цього болючого питання…

Зазначимо, схожі протести аграріїв відбулись майже у всіх містах України.  Новий варіант податкової реформи, який запропонував Мінфін передбачає, що працівники сільського господарства будуть сплачувати податок на додану вартість у розмірі 75% від загальної ставки. Такий проект законодавства був опублікований 30 листопада. Якщо Верховна Рада ухвалить урядовий законопроект, то він почне діяти вже з наступного 2016 року та ним скасують всі пільги для сільськогосподарників.

Якщо зашморг різних випробувань звузиться біля шиї аграріїв, хто ж тоді дбатиме про українське село та працевлаштування людей? Адже досі ця відповідальність лягає на плечі місцевих сільгоспвиробників.