Новодністровські гідроенергетики – на днях Словаччини в Україні

Делегація Дністровської ГАЕС на чолі з директором Василем Йосиповичем Суботою взяла участь у Днях Словаччини в Новодністровську-2017, які відбулись 20–21 жовтня за генерального партнерства ПрАТ «Укргідроенерго».

Зокрема під час міжнародної конференції «Можливості розвитку транскордонного співробітництва між Словаччиною та Україною» директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Йосипович Субота виступив на дискусійній панелі «Енергетика, енергоефективність та промислові парки» із презентацією Дністровської ГАЕС на тему «Співпраця в області енергетики, енергоефективності, води та енергії». Закордонні гості та поважне представництво з рідних регіонів України з цікавістю дізнавалися про історію появи Дністровського каскаду ГЕС та ГАЕС, принципами роботи кожної станції, особливо – про унікальність однієї з найбільших у світі гідроакумулюючої електростанції. Найбільше захоплення в учасників конференції викликав відеоролик, що яскраво демонстрував досягнення вітчизняної гідроенергетики на прикладі будівництва і ролі Дністровської ГАЕС.

Крім того, делегація новодністровських енергетиків стала свідками історичних моментів: підписання договору між Таврійським національним університетом ім. В. І. Вернадського, Всеукраїнським громадським об’єднанням «Клуб мерів», Новодністровською міською радою та ТОВ «Елекон-ЛТД», предметом якого визначено взаємодію та співпрацю в інформаційній, освітній, науковій та виробничій діяльності задля забезпечення сталого розвитку адміністративно-територіальних одиниць і держави; договору про співробітництво між Новодністровською міською радою та громадською організацією «Єврорегіон «Дністер», яким передбачається спільна діяльність, спрямована на активізацію міжнародної співпраці, взаємоінформування щодо програм технічної підтримки, впровадження інноваційного досвіду кращих іноземних практик задля забезпечення розвитку громад, а також угоди про співпрацю між містами-побратимами Новодністровськ (Україна) і Беч (Польща) – для подальшої реалізації проектів співробітництва у сферах культури, туризму, економіки, освіти і науки, охорони здоров’я та охорони навколишнього середовища.

А вже наступного ранку закордонні гості Днів Словаччини в Новодністровську відвідали найбільшу в Європі Дністровську ГАЕС. Змістовну екскурсію провели директор Василь Йосипович Субота, заступник із загальних питань Василь Андрійович Дейнеко, провідний фахівець групи взаємодії з органами влади та громадами Микола Федорович Ковальчук та начальник оперативно-диспетчерської служби Василь Васильович Нагорняк.

Згодом під час відкриття на Центральній алеї культурної програми міст-побратимів Новодністровська і Ґельниця Директор Дністровської ГАЕС, депутат Чернівецької обласної ради Василь Йосипович Субота сердечно привітав громаду і гостей свята із першим там масштабним святом українсько-словацько-польського побратимства та першим кроком до європейської співдружності, що неодмінно дасть можливість молодому місту енергетиків вийти на значно новий рівень економічного, соціального і культурного розвитку.

Інна ГОНЧАР,

фахівець зі зв’язків з громадськістю філії

Фото Руслана ВОЛОШИНА