Оподаткування нежитлової нерухомості введено в Україні з 1 січня 2015 року

Змінено об’єкт оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки: об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка. Місцевим органам влади делеговані повноваження щодо встановлення ставки податку. Це закріплено Законом України № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)»  від 28 грудня 2014 року.

Згідно Закону, ставка податку за 1 кв. м загальної площі об’єктів житлової та нежитлової нерухомості для фізичних і юридичних осіб встановлюється в розмірі, що не перевищує 2% мінімальної заробітної плати на рік, або приблизно 24,36 грн (мінімальний розмір оплати праці станом на 1 січня 2015 року – 1218 грн на місяць).

Закон передбачає пільги зі сплат и податку на нерухомість для фізичних осіб. Зокрема,  для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.
Сільські, селищні, міські ради можуть збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування, встановлена цим підпунктом.
За наявності у власності платника податків більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу податок нараховується, виходячи з сумарної загальної площі об’єктів, зменшеної на 60 кв. м для квартир і на 120 кв. м для будинків.

За наявності у власності об’єктів житлової нерухомості різних видів податок нараховується, виходячи з сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшено ї на 180 кв. м.

Місцеві ради можуть збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування, а також визначати пільги із податку з житлової нерухомості для фізичних осіб залежно від рівня доходів і майнового стану.

Пільги щодо податку для фізичних осіб не надаються на об’єкт оподаткування, якщо його площа перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування, а також на об’єкти оподаткування, що використовуються з метою отримання доходів.

 

Начальник  ОДПІ                                         Л.В.Серебрянська

  1. ну да коментує:

    как классно все придумали,теперь бабулька в деревне будет отдавать всю пенсию только на уплату налога

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 + 4 =