Оподаткування військовим збором доходів, з яких сплачується ПДФО

В зв’язку з тим, що об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України  (п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10  розділу ХХ Кодексу), то податкові агенти повинні подбати, щоб військовий збір був перерахований не лише із доходів з заробітної плати, надбавок, премій, які виплачувались згідно з трудовим договором, або цивільно-правовими угодами, а з інших доходів фізичних осіб.

Зокрема, до таких доходів належать виплачені суми за користування земельними паями. Тому, Сокирянська ОДПІ ГУ ДФС у Чернівецькій області  особливо звертає увагу на те, що орендарі сільськогосподарських угідь повинні обов’язково нарахувати і сплатити до держбюджету суму військового збору з доходів, виплачених за користування паями громадян.

Військовий збір також сплачується з доходів від оренди рухомого і нерухомого майна, доходів, що виникають при відчуженні корпоративних прав та цінних паперів, доходів від подарунків, спадщини, призів та виграшів та інших доходів, які передбачені статтею 14.1.54 Податкового кодексу України. До речі, саме ці доходи підлягають декларуванню  до 1 травня 2015 року.

Крім того, до доходів, що оподатковуються військовим збором, належать доходи від процентів, дивідендів, отримані роялті та  інвестиційні прибутки.

Нагадаємо, що платниками військового збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти які отримують доходи з джерела їх походження в Україні та  податкові агенти.

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII ,,Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи”, який набрав чинності з 01.01.2015, внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема у частині оподаткування військовим збором.

Відповідно до п. 161 підрозділу 10 Розділу ХХ Перехідних положень Кодексу оподаткування військовим збором подовжено до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.

 

Начальник  ОДПІ                                         Л.В.Серебрянська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 + 7 =