Особлива весна – у творчості

Так, цьогорічна весна – виняткова не лише в умовах хвороб і карантину. А чи не найбільше – у кардинальних змінах у нашому світосприйнятті та віднайденні, зрештою, самих себе у цій непростій ситуації. Творчі і креативні, ініціативні та щедрі душею і талантом люди ось уже другий місяць поспіль вносять у своє життя почасти незнане досі мереживо нових можливостей, умінь та навиків. А поштовхом до цього стали все ті ж карантин і обмежувальні заходи, а ще – різноманітні флешмоби та конкурси, якими все більше захоплюють користувачів соцмережі.

Саме таких майстрів-господинь та небайдужих голів родин згуртував оголошений напередодні Великодня онлайн-конкурс «Зустрічаймо Великдень вдома», зініційований ПрАТ «Укргідроенерго», за умовами якого усі охочі могли поділитися у фейсбуці на сторінці компанії своїми рецептами великодніх страв, світлинами із власними писанками, пасками, історіями про сімейні звичаї святкування Христового Воскресіння. «Наша мета, – зазначалося у дописі, – розповісти один одному про традиції зустрічі Великодня у родинах та разом наповнити світлі свята радістю спілкування та уваги один до одного!»

І ось день за днем у коментарях почали з’являтися яскраві фотомиті, котрі захоплювали розмаїттям кольорів і смаків, талантів і умінь, захоплень і родинних традицій та цінностей. А вже за кількістю вподобань користувачами фейсбук 23 квітня було обрано лауреатів цього конкурсу. І як же було приємно, що в номінації «Найкраща писанка» найбільше голосів (8) отримала дружина нашого колеги, майстра дільниці трансформаторів електричного цеху #ДністровськоїГАЕС Сергія Корзюка – Олеся, котру вже добре знають у місті як умілицю з виготовлення чудернацьких і незвичних кавових іграшок, а їхнього синочка – за чималою колекцією власноруч створених іграшок у стилі оригамі (мистецтво складання паперу). До речі, Артем отримав свою нагороду у фестивалі-конкурсі робіт енергетиків та їхніх родин «Генеруємо енергію майбутнього»-2019, котрий тривав під гаслом «Енергія води – формула успіху».

У передсвяткові дні Олеся направду захоплювала усіх щодень новими писанками на своїй сторінці у фейсбук. А закрутилося творче мереживо з того, що «чоловік придбав синові набір для писанкарства – писачки, фарби. С цього все почалося в нашому домі». Цікаво, що Артем відвідує гурток писанкарства у Новодністровському будинку дитячої творчості, а мама Олеся якось побувала на майстер-класі у його керівника Наталії Пашкової: тоді й була створена її перша писанка. Наразі вона написала 9 і розповіла: «Використовувала символи – квітку, дубове листя, ручку, зірку, дерево життя, символ землі, грабельки. Синок написав 6 писанок зі своїми символами – Божа ручка, птах, метелик, сонце, ружа». На конкурс запропонувала своїх 7 творінь, доповнивши їх такими словами: «Мудрі люди кажуть: “У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки”. Кожна писанка – це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибанні церкви – усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі».

«Завдяки кожному з вас це світле свято наповнилось радістю спілкування та уваги один до одного! – зазначили організатори, сповістивши результати конкурсу. А невдовзі переможці вже отримають пам’ятні призи. Та головне, що барви їхньої душі подарували людям красу, натхнення і радість світлого свята! Радіємо і пишаємось за родину нашого колеги! І переконуємось: розмах крил творчості – безмежний!

Інна ГОНЧАР