Особливості обчислення та сплати податку на нерухоме майно фізичними особами

 

Податковим кодексом України (далі — Податковий кодекс) визначено, що об’єктом оподаткування є об’єкт житлової нерухомості, в тому числі його частка, а базою оподаткування є житлова площа об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його часток.

Водночас пунктом 265.4 ст.265 Податкового кодексу передбачено пільги зі сплати податку, пп. 265.4.1 якого встановлено, що база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи — платника податку, зменшується: на 120 м² для квартири/квартир незалежно від їх кількості; на 250 м² для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості; на 370 м² для різних видів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток. Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Водночас пільги зі сплати податку не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

Контролюючими органами у 2013 р. надсилалися повідомлення-запрошення власникам житлової нерухомості за місцем їх проживання (реєстрації) про звірку кількості об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у їх власності, та розмірів житлової площі таких об’єктів.

Власникам об’єктів житлової нерухомості на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості надавалося право до 31.12.2013 р. (включно) звернутися до контролюючого органу за місцем проживання щодо проведення такої звірки.

Водночас чинним законодавством не передбачено відповідальності платників податків за непроведення звірки.

Проте у разі нездійснення громадянами зазначеної звірки наявні дані в контролюючих органах щодо кількості об’єктів житлової нерухомості та розмірів житлової площі таких об’єктів вважатимуться правильними й відповідно до них буде розраховано податок.

Контролюючі органи надсилають платникам податку за місцем їх податкової адреси податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити до 1 липня року, що настає за базовим податковим періодом, тобто за 2013 рік до 1 липня 2014 року.

Сплатити податок фізичні ососби зобовязані протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Статтею 126 Податкового кодексу передбачено, що у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

– при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

-при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Якщо громадянин не може сплатити одразу всю суму податку на нерухоме майно, то він може звернутися до контролюючого органу для отримання розстрочення.

Підставою для розстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податків є надання ним достатніх доказів існування обставин, перелік яких визначається постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 р. № 1235.

Враховуючи те, що з 1 квітня 2014 року Законом України від 27.03.2014 року №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» внесено зміни до ст. 265 Податкового кодексу України, зокрема, слова «житлова площа» замінені словами «загальна площа», обчислення сум податку за 2014 рік відбудеться до 1 липня 2015 року, виходячи з житлової площі об’єкта житлової нерухомості, у т.ч. його частки за період з 01.01.2014 по 31.03.2014 (включно) та із загальної площі об’єкта житлової нерухомості, у т.ч. його частки, з 01.04.2014 по 31.12.2014 (включно).

 

Начальник  ОДПІ                                                 Л.В.Серебрянська         

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

58 + = 65