Пересувне відділення Укрпошти: міфи і реальність

 

 

В Україні продовжується активне впровадження реформ. Щодня спостерігаємо нові інновації у тому чи іншому напрямку. Пересічні жителі не встигають слідкувати за нововведеннями, що вже й  казати про мешканців з найвіддаленіших сіл та містечок країни, а особливо людей похилого віку.

Не залишається поза реформами і Сокирянська територіальна громада. Сьогодні на часі питання про впровадження проєкту пересувних відділень Укрпошти.

Днями, до Сокирянського міського голови Василя Козака, звернулося акціонерне товариство «Укрпошта», з повідомленням про те, «що Чернівецька область стала однією з 7 перших областей в Україні, де у населених пунктах з населенням до 2 тисяч жителів, стаціонарні поштові відділення Укрпошти трансформуються у формат пересувних відділень».  В області буде 5 точок базування таких відділень – Вижниця, Заставна, Кельменці, Хотин та м. Чернівці, з яких виходитиме необхідна кількість маршрутів у населені пункти. Відповідно, як обіцяє головна пошта країни, для кожного села буде розрахований оптимальний графік роботи в залежності від потреб жителів регіону, і її новий формат надаватиме більше послуг. А в день приїзду автівки Укрпошти, працюватиме і точка присутності (приміщення Укрпошти або приміщення надане сільрадою, де будуть надаватися відповідні послуги).  За повідомленням Укрпошти, у нововведень – одні переваги.

На цю інформацію швидко відреагували обурені жителі Сокирянщини та звернулися до керівництва Сокирянської територіальної громади з проханням «врахувати думку жителів села та не допустити закриття поштового відділення, що дасть можливість громадянам уникнути незручностей при отриманні пенсій та інших соціальних виплат, здійснювати сплату комунальних платежів та своєчасно отримувати періодичні видання, що також дуже важливо для сільських жителів».

«За статистичними даними, населення Сокирянської громади складає понад 42200 громадян,  9000 – особи віком за 60 років, серед них – значна частина людей похилого віку та краяни з інвалідністю» – пояснює Сокирянський міський голова Василь Козак. «Більшість з них користуються послугами листонош та стаціонарних відділень Укрпошти, оскільки послуги є доступними по вартості і зручними в обслуговуванні: виплата пенсій, виписка періодики, отримання посилок, доставка продуктів та речей першої необхідності, тощо» – зауважує він. «Чи їздитиме «укомплектоване для комфортної роботи персоналу» авто під кожне господарство? Чи зможе якісно надати послуги людині, що стоїть на морозі, або під дощем? Чи доставить людині, яка потрапила в лікарню, таку довгоочікувану пенсію? А що робити населеним пунктам  у яких немає приміщення Укрпошти? На якій підставі сільрада повинна його надати? Питань з цього приводу багато» – зазначає Василь Васильович.

«Особисто я не схвалюю ідеї роботи пересувних відділень. Вважаю, що необхідно залишити стаціонарні відділення пошти, забезпечити гідну оплату праці листоношам та покращити умови надання послуг людям» – наголошує Василь Козак. «Відповідного листа щодо неприпустимості закриття поштових відділень та необхідності врахування думки громади з цього приводу ми надіслали керівництву акціонерного товариства «Укрпошта».

Як сказав Едмунд Берк, «вводити нововведення – не означає реформувати». Перед прийняттям будь-якого рішення, обов’язково потрібно зважити всі «за» і «проти». Ми повинні пристосовуватися до змін, аби стати повноцінною європейською країною, але населення найвіддаленіших куточків нашої держави, особливо громадяни похилого віку, навряд з ентузіазмом підтримають всі реформаторські ідеї. Хай в пріоритеті буде кожен!