«Перезавантаження» медичної галузі в дії: час окреслює нові завдання, перспективи та орієнтири (ВІДЕО)
IMG_4892

Підсумком об’їзду амбулаторій Сокирянщини стало засідання круглого столу за участю голови районної ради Василя Козака, в.о. голови РДА Андрія Маркевича, сільських голів, фахівців райдержадміністрації, фінансового управління, казначейської служби, керівників закладів медичного обслуговування та представників ЗМІ.

Учасники зустрічі обговорили стан реформування галузі охорони здоров’я у районі, проаналізували проблеми, які виникають у процесі фінансування закладів, спільно шукали шляхи їх  вирішення .

Голова Сокирянської районної ради Василь Козак вкотре нагадав колегам, що усе утримання структур, які є на базі сіл, передали  місцевим бюджетам. Із державних субвенцій тепер  фінансуватимуться заробітні плати медикам, освітянам, працівникам культури. Тому відповідальність за стан сільських установ повністю лягає на місцеве самоврядування.

Звичайно, що у селах не однакова фінансова спроможність. Надходження до бюджету у всіх різні. Тому наразі всі свої сили представники сільського активу повинні кинути на пошуки додаткових шляхів поповнення місцевих скарбниць. Добробут громадян, їх доступність до якісних медичних, освітніх, культурних послуг мають бути у пріоритеті.

Директор КНП «Сокирянський ЦПМСД» Анастасія Заремська повідомила, що медзаклад виконав усі умови Національної служби здоров’я України. Зокрема, за рахунок районного та місцевих бюджетів комп’ютеризували всі амбулаторії та ФАПи, підключили до мережі «Інтернет».

Анастасія Євстафіївна також наголосили, що зараз дуже важливо створити всі необхідні умови для молодих спеціалістів. На Сокирянщині є населені пукти, де не вистачає фахівців. Щоб заохотити молодь поїхати працювати у село, потрібно, насамперед, запропонувати їм комфортні умови праці та проживання.

Надважливим питанням первинки на разі є укомплектованість сільських лабораторій. Щоб забезпечити доступність людей до цього виду послуг, необхідно придбати лабораторні аналізатори. Тоді жителі на місці, у себе в селі, або у сусідньому, зможуть отримувати результати аналізів крові і сечі. Тим самим, економити свій час, кошти, це також дасть змогу уникнути великих черг у центральній лабораторії у Сокирянах.

Варто зауважити, що ці аналізатори досить дороговартісні, але представники органів місцевого самоврядування намагатимуться знайти кошти на придбання необхідного.

Директор КНП «Сокирянська районна лікарня» Олександр Андрійчук ще раз підкреслив, що у 2020 році установа функціонуватиме, як опорний медичний заклад інтенсивного лікування І-го рівня (таких в області є 5). Важливо, що у райлікарні вдалося зберегти всі відділення, а справжньою перемогою стало створення служби паліативної допомоги, відділень гемодіалізу та невідкладної допомоги.

Олександр Петрович зауважив, що вже у лютому фахівці працюватимуть над підписанням угод про послуги, які надаватимуться, а вже у квітні заклад перейде на нову систему фінансування.

Залишається ряд питань, які чекають на своє вирішення. Зокрема, лікарні не вистачає комп’ютерного обладнання, адже кожне відділення має мати його і не в одному екземплярі. Також є велика необхідність у санітарному транспорті.

Про фінансування медичної галузі Сокирянщини присутнім розповіла начальник фінансового управління Сокирянської РДА Ольга Чорна. Вона повідомила, що медицина продовжує займати питому вагу у видатках районного бюджету.

У 2020 році кошти передбачені на фінансування ліків для пільгових категорій, оплату комунальних послуг, покращення матеріально-технічної бази медустанов. Проблемним питанням залишається недофінансування галузі із бюджетів ОТГ.

У медичній галузі Сокирянщини, у розрізі первинної, вторинної медицини, стоматології – зрушень чимало: оновлення матеріально-технічної бази, придбання спецтранспорту, залучення нових спеціалістів. Зроблено для розвитку соціальної сфери багато, але попереду – нові перспективи, плани, можливості. Час вимагає консолідації зусиль – районної влади, місцевого самоврядування, фахівців медичної сфери. Спільними зусиллями маємо створювати всі необхідні умови для людей.