Платники ПДВ мають враховувати законодавчі зміни

Чергові зміни щодо оподаткування платників податком на додану вартість внесені Законом України від 31.07.2014р. №1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України», який набрав чинності з 3 серпня 2014 року.

Деякі нововведення є вже діючими, але основна їх кількість вступить в дію з 1 січня 2015 року.

Зокрема, уже сьогодні скасовано пільгу (ПДВ за ставкою 0%) для перевезень пасажирів у швидкісних поїздах Інтерсіті. Тобто на вартість квитків при їх продажу нараховується ПДВ за ставкою 20%. Втратили пільгу і постачальники деревини щодо деяких товарних позицій. Скоротився перелік суб’єктів господарювання, на яких поширюється спецрежим (виключено діяльність з лісозаготівлі та вирубування лісу).  До кінця року продовжено дію тимчасової пільги з постачання зернових та технічних культур.

В той же час з 1 жовтня 2014 року більшість сільгоспвиробників, які вирощують зернові і технічні культури, знову матимуть можливість оподатковувати експорт зазначених культур за нульовою ставкою ПДВ.

Як вже зазначалось, значні зміни в оподаткуванні ПДВ відбудуться з настанням 2015 року. До таких нововведень слід віднести впровадження електронної системи адміністрування ПДВ, яка передбачає перехід на оформлення податкових накладних лише в електронному вигляді, обов’язкову реєстрацію всіх без винятку податкових накладних і розрахунків коригування у Єдиному реєстрі, а також кардинальні зміни у системі бюджетного відшкодування ПДВ. Граничний обсяг операцій для обов’язкової реєстрації платників ПДВ становитиме 1 млн. грн. замість 300 тис. грн. Крім того з початку року база оподаткування ПДВ буде встановлена на рівні суми – не менше ціни придбання товарів/послуг. Щодо звітності з ПДВ, то подаватимуть її всі платники в електронній формі з дотриманням умов реєстрації електронного підпису.

З цими та іншими змінами можна ознайомитись на сайті Державної фіскальної служби України за адресою: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/zakoni-ukraini/63291.html.

 

 

Начальник  ОДПІ                                                 Л.В.Серебрянська        

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

+ 41 = 47