«Подорожуючи країнами Європи»

Під такою назвою 19 травня в приміщенні Сокирянської центральної районної бібліотеки відбулось чергове засідання читацького клубу «Цікавих зустрічей» за участі учнів 10 класу Сокирянської гімназії (класний керівник Білоткач Зореслава Миколаївна).

Щорічне відзначення Дня Європи в нашій державі було започатковано і встановлено в третю суботу травня Указом Президента України від 19.04.2003 року.

Ведуча заходу, бібліотекар Груба Наталя Павлівна, провела мультимедійну відеомандрівку країнами Європи, зокрема: Україною, Францією, Німеччиною, Польщею, Грецією, Чехією, розповіла про історію створення ЄС та її національні символи. Ознайомила з краєвидами цих країн, історичними пам’ятками, культурно-мистецькими діячами, та ін.

«Україна – єдина держава, не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи і відзначення цього свята в Україні – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною Європейської цивілізації» – зазначила ведуча.

Найбільша цінність кожної країни – її народ. А наш український народ з його культурною спадщиною, гуманістичною ментальністю достойний зайняти в Європі гідне місце, адже ми – єдина європейська родина! Але ми маємо свою історію, своє коріння. Адже навіть сьогодні, відзначаючи Свято вишиванки, всі присутні були вдягнені в різноманітні вишиті сорочки, що свідчить про те, що вишиванка – генетичний код української нації.

Присутні мали можливість ознайомитись з виставкою газетно – журнальних статей, книг, на тему «День Європи в Україні».

 

Бібліотекар                                                       Урсатій Вікторія